Συγκεκριμένες και αρκετά πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για εισαγωγή σε κέντρο χρονίων παθήσεων

  • Iatropedia
Με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, τροποποιεί παλαιότερο έγγραφο το οποίο καθόριζε τη διαδικασία εισαγωγής σε κλινική χρονίων παθήσεων και αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, στο εξής θα χρειάζεται αναλυτική γνωμάτευση, στην οποία θα αναφέρεται η ακριβής πάθηση του ασθενούς και θα εξηγείται ο λόγος νοσηλείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι θα πρέπει στο εξής να υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιθυμίας εισαγωγής του ασθενούς ή ατόμου του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, όταν ο ασθενής, λόγω των προβλημάτων υγείας του, είναι ανίκανος να διαχειριστεί τον εαυτό του.

Θα απαιτείται γνωμάτευση από θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής ή από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, αγροτικά ιατρεία και ΠΕΔΥ) ή από συμβεβλημένο ή πιστοποιημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, ειδικότητας σχετικής με την πάθηση του ασθενούς.

Στην γνωμάτευση θα αναγράφεται η ακριβής πάθηση και θα αναλύεται η αναγκαιότητα εισαγωγής σε Κλινική Χρόνιων Παθήσεων.

Οι συγγενείς του ασφαλισμένου θα πρέπει να υποβάλλουν και βεβαίωση από κοινωνικό λειτουργό, στην οποία θα αναγράφεται η αναγκαιότητα εισαγωγής του ασθενούς σε κλινική και κέντρο χρόνιων παθήσεων.

Αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί για τα θέματα αυτά θα είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων για τα περιστατικά που νοσηλεύονται ή των μονάδων του ΠΕΔΥ ή των Κέντρων Υγείας ή των Δήμων για όσους βρίσκονται στο σπίτι τους. Δικαίωμα χορήγησης της έκθεσης έχουν γενικά κοινωνικοί λειτουργοί δημόσιου φορέα, οι οποίοι παρακολουθούν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του συγκεκριμένου ασθενούς.

Η έκθεση Κοινωνικής Έρευνας θα παραμένει σε ξεχωριστό φάκελο στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας που υπηρετούν οι κοινωνικοί λειτουργοί και θα είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, για την εισαγωγή σε κέντρο χρονίων παθήσεων απαιτείται και αντίγραφο του εκκαθαριστικού εφορίας του ασθενούς, του προηγούμενου χρόνου.