Σεισμός στην Τουρκία: Ανησυχία για 1,4 εκατ. παιδιά και για την επιδημία χολέρας στη Συρία

  • Γιάννα Σουλάκη
Τουρκία
Ο σεισμός χτύπησε ανελέητα την Τουρκία και τη Συρία και πολύ περισσότερο τα παιδιά στις περιοχές αυτές. 1,4 εκατ. αναμένεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με διεθνείς Οργανώσεις.

Περισσότεροι από 23 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.

Αυτό υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία του για τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να λάβει η ανθρωπιστική κρίση στις πληγείσες περιοχές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η UNICEF, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ, o πρώτος σεισμός που έπληξε τη Συρία σημειώθηκε νωρίς το ξημέρωμα της Δευτέρας, την ώρα που πολλά παιδιά κοιμόντουσαν, γεγονός που τα εξέθεσε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Οι εικόνες που βλέπουμε από τη Συρία και την Τουρκία είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το ότι ο αρχικός σεισμός έγινε τόσο νωρίς το πρωί, όταν πολλά παιδιά κοιμόντουσαν βαθιά, τον έκανε ακόμη πιο επικίνδυνο, ενώ και οι μετασεισμοί προκαλούν συνεχείς κινδύνους. Η καρδιά και οι σκέψεις μας είναι με τα παιδιά και τις οικογένειες που επηρεάστηκαν, ειδικά εκείνα που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή που έχουν τραυματιστεί», ανέφερε.

Δείτε επίσης: Διαρκής εγρήγορση στον Π.Ο.Υ. για τις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος – Ανησυχία για τα νοσοκομεία

Οι καταιγίδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες θέτουν σημαντικά εμπόδια σε όσους προσπαθούν ενάντια στο χρόνο να απελευθερώσουν ανθρώπους από τα ερείπια, ενώ ο κρύος καιρός κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προσέγγισης των παγιδευμένων επιζώντων.

Ο σεισμός συνέβη «σε μια εποχή του χρόνου που οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά κάτω από το μηδέν και το χιόνι και η παγωμένη βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο», επεσήμανε η οργάνωση.

Κύρια προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι πληγείσες οικογένειες και τα παιδιά «θα λάβουν την υποστήριξη που έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη», αναφέρει η οργάνωση.

Είναι πιθανό μάλιστα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί από τους μετασεισμούς, επηρεάζοντας περαιτέρω τα παιδιά. Πιθανές ζημιές σε δρόμους και υποδομές ζωτικής σημασίας θα περιπλέξουν επίσης τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και την ευρύτερη ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000 θανάτους τις επόμενες μέρες.

Αρωγός η Ελλάδα: Στη μάχη με τα ερείπια γιατροί και διασώστες της ΕΤΙΚ και άνδρες της ΕΜΑΚ

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD) τουλάχιστον 5.606 οικοδομές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού και τις επόμενες ώρες, παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Σπαρακτικές κραυγές και εκκλήσεις για βοήθεια εξακολουθούν να ακούγονται μέσα από τα ερείπια για τρίτο 24ωρο μετά τον σεισμό, ενώ επιζώντες εξακολουθούν να ανασύρονται μέσα από τις κατεστραμμένες οικοδομές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν δύο μονάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έστειλε την ειδική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, η οποία αποτελείται από 3 διασώστες και 2 γιατρούς, όπως λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου:

“Η ομάδα ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ είναι ειδικά εκπαιδευμένη στην αντιμετώπιση απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών και για αυτό το λόγο συμμετέχουμε ενεργά στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Union Civil Protection Mechanism). Αποστολή της ομάδας είναι να συνδράμει επιχειρησιακά την ομάδα Έρευνας και Διάσωσης μεσαίου μεγέθους (medium Urban Search and Rescue team mUSAR) της ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις διάσωσης των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία”, τονίζει.

Προσθέτει δε πως οι ομάδες της ΕΤΙΚ είναι σε κατάσταση εβδομαδιαίας ετοιμότητας, 1 ώρας για το εσωτερικό και 2 ωρών για το εξωτερικό.

“Όποιοι είναι στο πρόγραμμα, είναι έτοιμοι και εξοπλισμένοι να ξεκινήσουν σε αυτά τα χρονικά πλαίσια με όποιο μέσο επιλεγεί, για τις περιοχές καταστροφών ή μαζικών ατυχημάτων”, σημειώνει ο κ. Παπαευσταθίου.

Οι έλληνες διασώστες δίνουν τη μάχη με τον χρόνο από το πρωί της Τρίτης. Ήδη κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια αρκετούς ανθρώπους.

Με επιστολή τους προς τους συναδέλφους τους γιατρούς στην Τουρκία, οι έλληνες γιατροί (ΟΕΝΓΕ-ΕΝΙΘ) δηλώνουν αποφασισμένοι να μεταβούν στη χώρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Δείτε επίσης: Στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας οι Έλληνες γιατροί του ΕΣΥ

Συρία: Ανάγκη για καθαρό νερό, φάρμακα και εξοπλισμό

Οι νεκροί είναι χιλιάδες και στις δύο ζώνες καταστροφής των συνόρων Τουρκίας-Συρίας. Στα θύματα περιλαμβάνονται εκατομμύρια άτομα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Ο El-Mostafa Benlamlih, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, δήλωσε στο CNN ότι η αποστολή έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από τις σοβαρές ελλείψεις βαρέως εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Τα νοσοκομεία στη Συρία κατακλύζονται, καθώς τα θύματα από τον σεισμό αναζητούν βοήθεια. Την ίδια στιγμή, πολλές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Πρόσθεσε δε ότι τα αποθέματα σε προμήθειες του ΟΗΕ έχουν διανεμηθεί, αλλά χρειάζονται περισσότερα φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Κυρίως καθαρό πόσιμο νερό ή εργαλεία για την επισκευή κατεστραμμένων δεξαμενών νερού.

«Οι περισσότερες κοινότητες εξαρτώνται από δεξαμενές νερού είναι υπερυψωμένες και ήταν οι πρώτες που έπεσαν. Χρειάζονται αντικατάσταση ή επισκευή. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για όλα αυτά», είπε.

Οι υδατογενείς ασθένειες αποτελούν άλλη μια θανατηφόρα απειλή για τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται.

Συρία: Ανησυχία για εξάπλωση της επιδημίας χολέρας

Αυτός ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και προ του σεισμού, όχι μόνο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και του παγετού, αλλά και εξαιτίας και της επιδημίας χολέρας που ξέσπασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα παιδιά αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα στην ασθένεια.

Η UNICEF υποστηρίζει πως τα παιδιά στη Συρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια από τις πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές καταστάσεις στον κόσμο. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την εξάπλωση της χολέρας στα παιδιά, τα οποία ήδη ζούσαν σε συνθήκες ακραίας δυσκολίας.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι από τη βόρεια Συρία έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και βασίζονται στην ανθρωπιστική υποστήριξη, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της UNICEF και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση, συνεχιζόμενες τοπικές εχθροπραξίες και πάνω από μια δεκαετία έντονων συγκρούσεων, μαζικών εκπατρισμών και κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών, έχουν οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: ‘Εκκληση της ΕΝΙΘ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου

“Όλα είναι εξαιρετικά δύσκολα σ’ αυτό το μέρος του κόσμου”

Η επισιτιστική ανασφάλεια, οι αναξιόπιστες εναλλακτικές πηγές ύδρευσης και τα υψηλά ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης είναι έντονα.

«Όλα είναι εξαιρετικά δύσκολα και τεταμένα σε αυτό το μέρος του κόσμου», ανέφερε ο Τ. ¨Ελντερ και πρόσθεσε:

“Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ πολύ συχνά αναγκάζονται να υπομένουν συνθήκες τσουχτερού κρύου και μάλιστα χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Άρα, το νερό είναι το “κλειδί”. Επίσης, οι κουβέρτες, το φαγητό και η ψυχολογική υποστήριξη”, τόνισε.

Εθελοντής της οργάνωσης “Λευκά Κράνη” δηλώνει πως δεν υπάρχει αρκετή βοήθεια για την επαρκή διαχείριση αυτής της ακραίας καταστροφής.

«Οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν στη διάσωση των τραυματιών. Αλλά οι δυνατότητές μας και οι δυνάμεις μας δεν αρκούν για να χειριστούμε αυτήν την καταστροφή. Αυτή η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε οργάνωση στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο Ισμαήλ Αλαμπντουλάχ στο CNN.

«Αυτή η καταστροφή χρειάζεται διεθνείς προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν