Διαρκής εγρήγορση στον Π.Ο.Υ. για τις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος – Ανησυχία για τα νοσοκομεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Π.Ο.Υ.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες μετά τον σεισμό σε Τουρκία-Συρία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση των νοσοκομείων στις πληγείσες περιοχές.

Κατέρρευσε μέρος του νοσοκομείου της Αλεξανδρέττας

Το κρατικό νοσοκομείο του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου.

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους. «Έχουμε έναν ασθενή που είχε μεταφερθεί στο χειρουργείο αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη», είπε η Τούλιν, μια 30χρονη γυναίκα, σκουπίζοντας τα δάκρυά της, ενώ προσευχόταν.

Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.

Μια νοσηλεύτρια της μονάδας εντατικής θεραπείας, η Μέρβε, είπε ότι έκανε νυχτερινή βάρδια την ώρα που χτύπησε ο σεισμός. «Ξαφνικά, το κτίριο άρχισε να τρέμει (…) Εγώ και οι φίλοι μου δεν προσπαθήσαμε να φύγουμε, δεν αφήσαμε τους ασθενείς. Τότε ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο, το κτίριο άρχισε να καταρρέει», αφηγήθηκε.

«Οι σκάλες καταστράφηκαν, δεν μπορούσαμε να βγουμε έξω. Δεν ξέραμε στην αρχή ότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είχε πέσει. Αλλά όταν βγήκαμε από την αίθουσά μας, ο διάδρομος ήταν συντρίμμια».

Η Μέρβε σώθηκε. Οι συνάδελφοι και οι ασθενείς στην άλλη πτέρυγα του κτιρίου δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Έχουν περάσει ώρες, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανένα συνάδελφό μου, κανένας από αυτούς που είναι κάτω από τα συντρίμμια δεν έχει ανασυρθεί. Δεν άφησαν τους ασθενείς τους, δεν ξέρω τι να πω», πρόσθεσε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ