Σε τι διαφέρει ο άνθρωπος από τα άλλα ζώα;

  • Iatropedia
Τα αποτελέσματα νέων ερευνών μπορούν να σας εκπλήξουν.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον το οποίο εκφράζεται με την τέχνη και την λογική σκέψη. Αυτά ισχύουν ακόμα και η Επιστήμη ξέρει ότι ο Homo sapiens, εκτός από το ότι διαθέτει μεγάλο εγκέφαλο, είναι ικανός για δημιουργία τέχνης και επιστήμης. Όμως δεν αρκούν αυτά για να… λέγεται κανείς άνθρωπος. Διαφέρουμε και σε άλλα πράγματα από τα ζώα.

Η πολύπλοκη χρήση της γλώσσας και της γραφής είναι κάτι που μόνο ο άνθρωπος έχει καταφέρει. Αλλά εκτός από αυτό, μοναδικό είναι και το γεγονός ότι είναι ικανός να κάνει αφηρημένες σκέψεις. Η κατανόηση αφηρημένων εννοιών είναι μοναδικό χαρακτηριστικό στον άνθρωπο και εμφανίζεται από την πολύ μικρή παιδική του ηλικία.

Ένα άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό που παρατηρείται επίσης στην παιδική ηλικία είναι ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που έχει έμφυτη την τάση να βοηθά τους άλλους χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Πειράματα σε πολύ μικρά παιδιά έδειξαν ότι αυτό γίνεται αυτόματα, χωρίς καν κάποιος να τους το ζητήσει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό το απέκτησε ο άνθρωπος επειδή έπρεπε να συνεργάζεται με τους άλλους για να βρει την τροφή του.

Κάτι άλλο που κάνει τον άνθρωπο… άνθρωπο είναι η ικανότητά του να καταλαβαίνει τις απόψεις του άλλου. Να καταλαβαίνει δηλαδή τι σκέφτεται ο άλλος, τι πιστεύει, τι προθέσεις και στόχους έχει. Σ’ αυτό ως ανθρώπινο γνώρισμα προστίθεται και η ανάγκη να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με τους άλλους, επίσης μοναδικό ανθρώπινο γνώρισμα. Ο άνθρωπος επίσης μπορεί να λέει ιστορίες, να ονειρεύεται, να φαντάζεται και να σκέπτεται το μέλλον και το παρελθόν.