Σε θέσεις μάχης οι Φαρμακοποιοί – Σήμερα αποφασίζουν για τα ακριβά φάρμακα

  • Γιάννα Σουλάκη
Φαρμακοποιοί
Το πρωί της Κυριακής, αποφασίζουν οι Φαρμακοποιοί όλης της χώρας για το εάν θα συναινέσουν τελικά με την πρόταση της κυβέρνησης, να χορηγούν στους ασθενείς τα 59 ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, χωρίς αμοιβή, για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου.

Στη Γενική τους Συνέλευση οι Φαρμακοποιοί αναμένεται να κρατήσουν υψηλούς τόνους, καθώς διαφάνηκε από τις προηγούμενες μέρες ότι ο κλάδος διχάζεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: ή να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια να εφαρμοστεί το μέτρο της διανομής ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες από το φαρμακείο της γειτονίας χωρίς «επιστημονική αμοιβή» για τους φαρμακοποιούς το πρώτο διάστημα, ή να διεκδικήσει την αμοιβή του από την αρχή.

Στη δεύτερη περίπτωση, πάντως, το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην υποκύψει.

Δείτε επίσης: Άνω – κάτω οι φαρμακοποιοί για την διανομή ακριβών φαρμάκων – Τι λένε οι ασθενείς 

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός vs Φαρμακευτικός Αττικής: Σε θέσεις μάχης οι Σύλλογοι

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, αλλά και τα μέλη των φαρμακοποιών που στηρίζουν τις θέσεις του, αναμένεται να κρατήσουν «σκληρή» στάση, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κ. Λουράντος, δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για συμφωνία στην κυβέρνηση χωρίς να αμοίβονται για την παροχή τους προς τους ασθενείς.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιος Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς εμφανίζεται διαλλακτικός, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης για το καλό των ασθενών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να διεκδικήσουν αμοιβή σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει εφαρμοστεί το μέτρο.

Η πρόταση που θα «κατεβάσει» ο ΠΦΣ στην Γενική Συνέλευση

Προκειμένου να πείσει τα μέλη του ΠΦΣ να ψηφίσουν υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση, ο Απόστολος Βαλτάς, έχει στη φαρέτρα του ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του σχεδίου παροχής φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς και όχι στις ουρές των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας απέναντι στους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με  ανοιχτή επιστολή του ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και τους εκλέκτορες, τα βασικά σημεία, τα οποία θα περιλαμβάνονται και σε σχετική Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 59 συγκριμένα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα οριστούν με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
  • Στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή (όπως ζητήθηκε από την Κυβέρνηση), το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας.
  • Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.
  • Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

«Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, τον οποίο δεν απεμπολούμε, είναι η διάθεση όλων των φαρμάκων από τον φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο και η αποφυγή του κινδύνου διάθεσης των φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier, παρακάμπτοντας το φαρμακείο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σκεπτικό του ο ΠΦΣ.

Στα επιπλέον επιχειρήματα, τα οποία επιστρατεύει ο ΠΦΣ, περιλαμβάνονται, επίσης:

  • «Στηρίζουμε τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις διαθέτοντας τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία μας εδραιώνοντας τον κοινωνικό μας ρόλο».
  • «Διεκδικούμε μια δίκαιη επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία μας αυτή».
  • «Απαιτούμε ότι για κάθε νέο μόριο – φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ΦΥΚ, θα πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εκτός των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης, με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο»

ΠΦΣ: Η διαδικασία διάθεσης ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς από το Φαρμακείο της Γειτονιάς

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα τώρα στη Γενική Συνέλευση, στην οποία -εάν τελικά αποφασιστεί να δεχθούν τελικά οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν τα εν λόγω φάρμακα χωρίς ανταποδοτικό όφελος- θα αποφασίσουν επίσης και πόσο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και ποια άλλα θεσμικά αιτήματα θα ζητήσουν από το υπουργείο Υγείας ως αντάλλαγμα.