Σε συναγερμό για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Τα κρούσματα τα μέτρα και τα συμπτώματα

  • Iatropedia
Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχει κάνει για τα καλά και φέτος την εμφάνισή του. Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει συνολικά τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου χωρίς να αποκλείει να υπάρχουν και άλλα τα οποία δε χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι ειδικοί συνιστούν να τηρούμαι τα μέτρα για την προστασία μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ώστε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο να παρουσιάσουμε τα συμπτώματα. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι κυρίως οι χρονίως πάσχοντες συνιστούν έντονη προφύλαξη.

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για το συγκεκριμένο ιό, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του και θα δείτε τι πρέπει να κάνετε άμεσα σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι υπάρχει κρούσμα από κουνούπι, του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει δώσει εντολή να ελέγχονται σε όλα τα νοσοκομεία πιθανά κρούσματα μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας που είναι και οι βασικές επιπτώσεις από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

Πιο ευάλωτοι φαίνεται πως είναι οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και πως μπορείτε να προφυλαχτείτε;

Ο καθηγητής Σωτήρης Αδαμίδης Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών, εξηγεί αναλυτικά:

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου που απασχολεί και τη χώρα μας, οφείλεται σε έναν ιό που μεταδίδεται συνήθως με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών .

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός ,πονοκέφαλος , μυαλγίες , εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπάρχει δυσκαμψία αυχένος , σύγχυση, μυϊκός τρόμος , σπασμοί και παράλυση η και κώμα.

Ευτυχώς οι σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες (< 1% ) ενώ τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και συνήθως δεν προσέρχονται στα ιατρεία ώστε να καταγραφούν.

Ευτυχώς επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτι που θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο. Σπάνιες μορφές μετάδοσης είναι μέσω μεταγγίσεων –γι αυτό ελέγχεται το αίμα των περιοχών όπου διαπιστώνονται κρούσματα της νόσου , μέσω μητρικού θηλασμού και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων.

Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις με τα σοβαρά συμπτώματα που συνήθως υποδηλώνουν εγκεφαλίτιδα από τον ιό αυτό , η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη και σώζει ζωές .

Πώς θα προφυλαχθούμε ;

Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά η αποφυγή των κουνουπιών κάτι όχι τόσο εύκολο αλλά που μπορεί κανείς να λάβει κάποια μέτρα αποφυγής , όπως το να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά και να μην αφήνει πηγές- εστίες κουνουπιών με στάσιμα νερά κοντά του. Να αποφεύγουμε χώρους με ζέστη και υγρασία και να πλενόμαστε συχνά ώστε να μη μένει επάνω μας ιδρώτας. Να φοράμε μακριά ρούχα , όσο αυτό είναι εφικτό .Να χρησιμοποιούμε προστατευτικές σήτες στα παράθυρα και κουνουπιέρες . Ο κλιματισμός και οι ανεμιστήρες βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των κουνουπιών .

Πόσο διαρκεί η νόσος ;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου. Στην ήπια μορφή μερικά 24ωρα , ενώ στην εγκεφαλίτιδα πολύ περισσότερο. Έναρξη συμπτωμάτων δε σημαίνει και την έναρξη της νόσου γιατί αυτή ξεκινά μία έως δύο εβδομάδες πριν εκδηλωθούν , τότε που συνέβη το δήγμα (τσίμπημα) από το κουνούπι.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο ;΄

Εμβόλιο δεν υπάρχει δυστυχώς , ούτε φυσικά έχουν θέση τα αντιβιοτικά μιας και μιλάμε για ιογενή λοίμωξη .Υπάρχει ασφαλώς στις σοβαρές περιπτώσεις δυνατότητα αποτελεσματικής υποστήριξης στο νοσοκομείο που συνήθως οδηγεί σε ίαση.

Σε ποιές χώρες εκτός από τη δική μας έχουν αναφερθεί κρούσματα ;

Ο ιός διαπιστώθηκε στην Uganda in 1937 (περιοχή δυτικού Νείλου ) .Συχνά απαντάται στην Αφρική και σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής .Αλλά το 2011 επιβεβαιώθηκαν 41 κρούσματα και στις ΗΠΑ , εκ των οποίων το 60% -ποσοστό πολύ σημαντικό – ανέπτυξε τη σοβαρή μορφή της νόσου . Πριν το 1999 – όπου υπήρξε ένα ξέσπασμα της νόσου στη Νέα Υόρκη – δεν είχε ανακοινωθεί κρούσμα στην Αμερική. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από 30000.

Στο Ισραήλ υπήρξε επιδημία ήδη από το 1950 και μια δεκαετία αργότερα στην Ευρώπη.

Και τα κουνούπια πως μολύνονται ;

Από μολυσμένα πτηνά ,κυρίως κοράκια , τα οποία συνήθως πεθαίνουν εξ αιτίας του ιού , και άλλα ζώα (άλογα) .Το ότι πεθαίνουν βοηθά ως προειδοποιητικό σημάδι για τις αρχές ώστε να λάβουν μέτρα πρόληψης . Αντίθετα με ένα στέλεχος του ιού ( St Louis Encephalitis ) που μολύνει τα πτηνά χωρίς να τα σκοτώνει . Εχει επίσης βρεθεί ο ιός και σε τσιμπούρια σε Ασία και Αφρική.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον ιό και πότε ;

Όσοι κατοικούν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ενεργού νόσου και τα άτομα άνω των 50 ετών . Σε μέρη σαν τα δικά μας το κλίμα ευνοεί τη μετάδοση της νόσου καλοκαίρι προς φθινόπωρο . Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κίνδυνο της εγκυμοσύνης εξ αιτίας λοιμώξεως από τον ιό.

Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν