Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ραγδαία κατάρρευση της δημόσιας υγείας καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί με τα πιο μελανά χρώματα. Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς υλικά, εξοπλισμό και εργαζόμενους, εξετάσεις και χειρουργεία.

Χειρουργεία αναβάλλονται ή καθυστερούν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν και οι ελλείψεις οδηγούν αρκετούς ασθενείς να αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά που θα έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία… Αυτά αποκάλυψε σήμερα η πρόεδρος της ΕΝΙΘ εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σύντομα καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μικρότερη χρηματοδότηση.

Η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι στόχος των μνημονίων είναι «η εμπορευματοποίηση της υγείας, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα νοσηλείας με βάση την ασθένεια και όχι τον ασθενή, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο για τις εξετάσεις, τη νοσηλεία και τα φάρμακα μιας πάθησης που όταν ξεπεραστεί (λόγω πιθανών επιπλοκών ή παράτασης νοσηλείας) τη διαφορά πρέπει να την πληρώνει ο ασθενής. Πρόσθεσε ακόμη ότι με την ιδιωτική ΕΣΑΝ ΑΕ που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία με βάση την κερδοφορία και όχι με βάση τις υπηρεσίες θα δημιουργηθεί κύμα κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων».

Όπως ανέφερε ο γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Θοδωρής Ζδούκος, από τις 2.500 προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν πανελλαδικά, οι μόνιμοι θα είναι μόνο 90 και οι υπόλοιποι με άλλες σχέσεις εργασίας, ενώ στην περιοχή της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) θα προσληφθούν μόνο 75 γιατροί με διαφορές εργασιακές σχέσεις.

Εξάλλου, οι 29 από τις 111 κλίνες ΜΕΘ (26,1%) είναι σήμερα κλειστές, συμπλήρωσε ο αναισθησιολόγος στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Βασίλης Ουραήλογλου. Συγκεκριμένα είπε ότι από τις 15 κλίνες στις Α΄ και Β΄ ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι κλειστές οι 5 κλίνες της Β΄ ΜΕΘ, από τις 10 κλίνες στο «Γεννηματάς» κλειστές είναι οι 2 και αναμένεται να κλείσει και μία ακόμη, από τις 12 κλίνες στο Ιπποκράτειο κλειστές είναι οι 3, από τις 18 στην Α΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» κλειστές είναι οι 6, ενώ από τις 12 κλίνες της Β’ ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου είναι κλειστές οι 4, από τις 20 κλίνες του «Παπαγεωργίου» είναι κλειστές οι 7, από τις 8 κλίνες του Αγίου Παύλου είναι κλειστή η μία, ενώ οι 8 κλίνες ΜΕΘ του «Θεαγενείου» και οι 8 κλίνες του «Αγίου Δημητρίου» λειτουργούν στο σύνολό τους.

Ο κ. Ουραήλογου επισήμανε ότι στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου») είναι κενές οι μισές θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής κενές είναι οι 64 από τις 141 οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.

 

Περιγράφοντας την κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» ο νευρολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Θέμης Νικολαΐδης τόνισε ότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου έχει μειώσει κατά 50% τα χειρουργεία ενώ λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που δέχεται 1.000-15.00 ασθενείς ημερησίως η αναμονή κυμαίνεται από 4 έως 10 ώρες ενώ υπήρξε φορά που ασθενής αναγκάστηκε να περιμένει 20 ώρες. Ίδιες είναι οι ελλείψεις και τα κενά και στο νοσοκομεία «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ και ΨΝΘ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν