Σε καιρούς κρίσης και χωρίς χρηματοδότηση, στις 50 καλύτερες του κόσμου, η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
Σχολή
Η κορυφαία διάκριση για το ελληνικό Πανεπιστήμιο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επιτεύχθηκε μέσα σε στο αντίξοο περιβάλλον της κρίσης, όπως τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Σχολής, καθηγητής Φοίβος Μαδιανός.

H 44η θέση στις 50 καλύτερες Οδοντιατρικές Σχολές στον Κόσμο, αποτελεί την κορυφαία διάκριση που έλαβε η Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βάση την Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και  Επιστημονικών Αντικειμένων της QS (Quacquarelli Symonds). 

Μια διάκριση που έγινε στο δυσοίωνο περιβάλλον της κρίσης, όπως τονίζει σε σχετικό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής, καθηγητής Φοίβος Μαδιανός: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι διακρίσεις αυτές επιτυγχάνονται σε καιρούς κρίσης, με μηδαμινή χρηματοδότηση στα πλαίσια μιας προσπάθειας ανάκαμψης της Σχολής μας από τις χρόνιες παθογένειες που μαστίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα», αναφέρει ο Πρόεδρος, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι σταθερά υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει η Σχολή μας στα τελευταία χρόνια στις λίστες Παγκόσμιας Κατάταξης των Πανεπιστημίων αντανακλά στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού της και του έργου που επιτελείται».

Η ψηφοφορία έγινε με ιδιαίτερα υψηλά κριτήρια

Η επιλογή έγινε από ακαδημαϊκούς διαφορετικών ειδικοτήτων από την παγκόσμια κοινότητα, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω ερωτηματολογίου, για το ποια πιστεύουν ότι είναι τα 30 καλύτερα Πανεπιστήμια στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους, χωρίς, όμως, να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους.

Οι τομείς στους οποίους εξετάστηκαν οι επιδόσεις του Πανεπιστημίου είναι: 1) Ακαδημαϊκή Φήμη. 2) Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών 3) Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία. 4) Δείκτης μέτρησης της παραγωγικότητας h-index. Η Σχολή με άριστα το 100, έλαβε ανά κριτήριο: α) 58.2 (39η θέση), β) 68.4 (28η θέση), γ) 86.9 (44η θέση ), και δ) 84.5 (38η θέση).  Η θέση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ Σχολή του ΕΚΠΑ στις κατατάξεις QS, καθώς και η υψηλότερη όλων των Ελληνικών ΑΕΙ στη Θεματική Ομάδα «Βιοεπιστήμες και Ιατρική».

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Σχολής, καταλήγει: «Οφείλω και πάλι, εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη αλλά και τον θαυμασμό μου στους καθηγητές και το προσωπικό που, υπερβάλλοντας εαυτούς, κατορθώνουν να διατηρούν τη Σχολή μας σε ένα τόσο υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, συγκρίσιμο και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερο Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία απολαμβάνουν κατά πολύ ανώτερων παροχών και υποδομών».