Σε αναμονή για ρευστό οι φαρμακοποιοί! Οριστικές αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση

  • Iatropedia
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥδιαβεβαιώνει ότι θα πληρώσει άμεσα όλα τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς και ήδη έχει ξεκινήσει να δίνει τα χρήματα του Μαίου. Όλα, προκειμένου να αποφύγει νέες κινητοποιήσεις του κλάδου. Αλλά οι φαρμακοποιοί είναι επιφυλακτικοί και συνεδριάζουν σε πανελλαδικό επίδεδο για τελικές αποφάσεις.

Τα λεφτά του Μαίου σιγά σιγά μπαίνουν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών. Ωστόσο ο κλάδος αναμένει και αυτά του Ιουνίου.

Για τους περισσότερους φαρμακοποιούς της περιφέρειας αυτό βέβαια δε σημαίνει και κάτι καθώς γνωρίζουν ότι και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα δείχνει ασυνέπεια.

Γι αυτό και ο ένας μετά τον άλλο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας αποφασίζουν παύση της χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας την εύρυθμη πληρωμή τους (ήδη υπολογίζεται ότι τους οφείλονται περίπου 230 εκατ. ευρώ) και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του Οργανισμού.

Όμως αύριο Σάββατο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου θα συζητηθεί η πανελλαδική άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω των καθυστερημένων πληρωμών και την έλλειψη χρηματοδότησης του Οργανισμού.

Ήδη, από την τσέπη τους πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι σε τουλάχιστον 19 περιοχές της χώρας.

Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα είναι προσεκτικός σε μια απόφαση για γενίκευση της απεργίας προκειμένου να μη θιγούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι. Εξάλλου μια τέτοια απόφαση θα έβαζε σε νέα ταλαιπωρία τους ασθενείς και μπορεί να προκαλούσε δυσαρέσκεια για τον κλάδο. Όλα βέβαια είναι ανοικτά.

Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι ασφαλισμένοι που προμηθεύονται φάρμακα χωρίς πίστωση. Συγκεκριμένα, την πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου (ηλεκτρονικές συνταγές ΗΔΙΚΑ και Οίκου Ναύτου και οι χειρόγραφες συνταγές ενιαίου συνταγολογίου). Επίσης, θα πρέπει να προσκομιστούν οι αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, η απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο και όπου απαιτείται να υπάρχει και η έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό.