Σχεδόν 1.500% πάνω οι κλήσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων για ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους

  • Iatropedia newsroom
σεμαγλουτίδη, φάρμακα απώλειας βάρους
Τεράστια αύξηση στις κλήσεις λόγω υπερδοσολογίας κατά λάθος

Απότομη αύξηση, που φτάνει σχεδόν το 1.500%, στις κλήσεις που σχετίζονται με τη σεμαγλουτίδη, ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, καταγράφουν τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ, με ορισμένα άτομα να αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται με τυχαία υπερδοσολογία.

Μάλιστα, κάποια από τα άτομα αυτά χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτούν για σοβαρή ναυτία, έμετο και πόνο στο στομάχι, αλλά τα συμπτώματα υποχώρησαν αφού τους χορηγήθηκαν ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα για τον έλεγχο της ναυτίας.

Σε μία περίπτωση, ένας από τους ασθενείς είχε πάρει κατά λάθος ποσότητα 20πλάσια της συνιστώμενης.

Σε ανακοίνωσή της, η Novo Nordisk, η εταιρεία που παράγει τα Ozempic και Wegovy, ανέφερε ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητά της.

«Λαμβάνουμε πολλαπλά μέτρα για να διασφαλίσουμε την υπεύθυνη χρήση των σεμαγλουτιδικών φαρμάκων μας, τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στο semaglutide.com», ανέφερε στη δήλωση.

Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για υπερδοσολογία σεμαγλουτίδης. Το φάρμακο έχει χρόνο ημίσειας ζωής περίπου μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μία εβδομάδα για να μειωθεί κατά 50% η συγκέντρωση του φαρμάκου στο σώμα. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νοσοκομεία μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς μόνο με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και φάρμακα κατά της ναυτίας, καθώς η ουσία βγαίνει από το σώμα τους.

Εκτός από τη ναυτία και τον έμετο, το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Μιζούρι προειδοποιεί, επίσης, τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν πάρει υπερβολική δόση να προσέχουν για σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα ή υπογλυκαιμίας, που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή με τη σεμαγλουτίδη εάν παίρνει κανείς κι άλλα φάρμακα για τον διαβήτη.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, τα Κέντρα Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ ανέφεραν σχεδόν 3.000 κλήσεις που αφορούσαν τη σεμαγλουτίδη – αύξηση υπερδεκαπενταπλάσια σε σχέση με το 2019.

Στο 94% των κλήσεων, η σεμαγλουτίδη ήταν η μόνη ουσία που αναφέρθηκε.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι άνθρωποι ανέφεραν λάθη στη δοσολογία, λέει η Δρ Kait Brown, κλινική διευθύντρια της ένωσης.

«Συχνά, είναι ένα άτομο που μπορεί κατά λάθος να πήρε διπλή δόση ή να πήρε λάθος δόση», ανέφερε η Μπράουν.

Η σεμαγλουτίδη εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τον FDA, το 2017. Πωλείται ως Ozempic όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και ως Wegovy όταν χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν παρενέργειες στο στομάχι και το έντερο, όπως ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα, ειδικά όταν ξεκινούν την αγωγή.

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης

Από τη στιγμή δε που πολλοί σταρ άρχισαν να μιλούν ανοιχτά υπέρ του Ozempic ως μέσου για την απώλεια βάρους, το 2022, η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022, παρουσιάστηκε έλλειψη στη βάση δεδομένων του FDA, γεγονός που άνοιξε την πόρτα στην παραγωγή ιδιοσκευασμάτων από πιστοποιημένα φαρμακεία.

Πηγή: CNN

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοριοί: Πώς να τους εντοπίσετε και να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους

Ροχαλητό: 7 εύκολοι τρόποι να το σταματήσετε

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα