«Σας χρωστάμε αλλά πληρώστε»! Το rebate στους φαρμακοποιούς φέρνει κινητοποιήσεις!

  • Iatropedia
Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει γάντι η λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι…». Διότι πώς να εξηγήσει κανείς ότι η κυβέρνηση ζητά αναδρομικό rebate (ειδικές εκπτώσεις) 5% από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας για όσα φάρμακα πούλησαν από 1.1.2012. Το πρόβλημα εστιάζεται όμως στα ακριβά φάρμακα τα οποία σκοπεύουν να σταματήσουν να πωλούν οι φαρμακοποιοί. Ο κλάδος σχεδιάζει να προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων με άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε υπολογίζεται ότι ηαναδρομική αυτή έκπτωση (rebate) αποτελεί έκτακτο χαράτσι που θα επιβαρύνει τα φαρμακεία από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ ανάλογα με τον τζίρο τους.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί και αποσυρθεί λίγες μέρες πριν, αλλά τελικά οι φαρμακοποιοί δεν το απέφυγαν.Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση τους φορολογεί για συνταγές που εκτελέστηκαν από 1/1/2012 έως σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Κράτος μέρος της αξίας του τιμολογίου των φαρμάκων που χορήγησαν χωρίς όμως να έχουν εισπράξει ακόμη το αντίτιμο αυτού, ειδικώς μάλιστα όταν τα φάρμακα που αφορούν ασθενείς με χρόνιες και βαριές ασθένειες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι κ.λ.π.), «τα χορηγούσαν ήδη χωρίς κανένα κέρδος», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Γι αυτό και όλα δείχνουν ότι η διακίνηση των ακριβών φαρμάκων που αφορούν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, θα σταματήσει από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Οι φαρμακοποιοί (Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος) συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη προκειμένου να λάβουν αποφάσεις αλλά και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

Διότι όπως δηλώνει ο κ.Λουράντος: «Η πρωτοφανής αυτή διάταξη που εναρμονίζεται με τις επιταγές της Τρόϊκα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τα φαρμακεία».

Την ίδια ώρα αναδρομικό rebate 15% καλούνται να πληρώσουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέτρο που περιλαμβάνεται επίσης στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Και αυτή η απόφαση δεν αναμένεται να γίνει δεκτή από τον κλάδο ο οποίος ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή του.

Με δικαστήρια απαντούν οι φαρμακοποιοί

Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και «λαθροχειρία» στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου , καταγγέλλει ο ΠΦΣ την κυβέρνηση, μετά την αυτοαναίρεση της, με την κατάργηση του νόμου 4093/2012 (νόμος Στουρνάρα) που αφορά το rebate.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προετοιμάζεται να προσφύγει κατά της μεθόδευσης αυτής στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα ο Νόμος προέβλεπε να δίνουν τα φαρμακεία rebate (έκπτωση) στον ΕΟΠΥΥ εφόσον ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πλήρωνε εμπρόθεσμα

«Τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ΠΟΤΕ εμπρόθεσμα ζητούν από τα φαρμακεία να πληρώσουν rebate αναδρομικά από 1/1/2012!!» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΠΦΣ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν