Ρευστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Έμπολα! Πόσα δίνει για έρευνα

  • Iatropedia
Στην παραγωγή –εξπρές ενός εμβολίου που θα σώσει την ανθρωπότητα από τον φονικό ιό Έμπολα εστιάζει πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία χρηματοδοτεί έρευνες για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 24,4 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την έρευνα σχετικά με τον ιό Έμπολα, η οποία θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα.

Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί σε πέντε έργα, από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου ως τη δοκιμή γνωστών και νέων ενώσεων για τη θεραπεία του Έμπολα. Τα κονδύλια που προέρχονται από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, Ορίζοντας 2020, θα χορηγούνται μέσω μιας ταχείας διαδικασίας ώστε το έργο να μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τη βιομηχανία με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον Έμπολα και άλλες αιμορραγικές νόσους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε την επιδημία του Έμπολα, και έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βρούμε μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα. Είμαι ως εκ τούτου στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα διατεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 24,4 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση ορισμένων από τις πλέον ελπιδοφόρες έρευνες με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.»

Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί με βάση τις προτάσεις που υπέβαλαν ομάδες απ΄όλη την ΕΕ και από πολλές τρίτες χώρες• οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Ο καθηγητής Peter Piot, διευθυντής του London School of Hygiene and Tropical Medicine και ένας από εκείνους που ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της χρηματοδότησης: «Επικροτώ θερμά την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να στηρίξει μια σειρά κλινικών δοκιμών και μελετών σχετικά με τον ιό Έμπολα, ως μέρος της συνεισφοράς της Ευρώπης στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης η οποία έχει ήδη κοστίσει τόσες πολλές ζωές.»

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την Σύμπραξη Ευρωπαϊκών και Αναπτυσσομένων Χωρών για τις Κλινικές Δοκιμές (EDCTP) να περιλάβει στο σχέδιο εργασίας της τις ανησυχητικές για την Αφρική νεοεμφανιζόμενες επιδημίες. Με τον τρόπο αυτό, η EDCTP θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κλινικές δοκιμές φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών μεθόδων σε προσεχείς υποβολές προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 180 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

Παράλληλα η Επιτροπή χρηματοδοτεί ήδη την έρευνα κατά του Έμπολα στο πλαίσιο του Έβδομου Προγράμματος Πλαισίου (7ΠΠ) για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Η έρευνα αυτή στρέφεται γύρω από την ανάπτυξη νέων αντιικών φαρμάκων, τη διασύνδεση εργαστηρίων υψηλής ασφάλειας, την κλινική διαχείριση των ασθενών ειδικά στην Ευρώπη, και την εξεύρεση λύσεων για τα δεοντολογικά, διοικητικά, ρυθμιστικά και διαχειριστικά εμπόδια που καθυστερούν την ταχεία παραγωγή αποτελεσμάτων της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπαίνει λουκέτο στο Αμ.Φλέμινγκ; Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι

Αυτό το έπαθλο ποιος θα το πάρει; Έρχεται το βραβείο για την καλύτερη ιδέα Υγείας

Χωρίς ακτινοθεραπείες οι καρκινοπαθείς στο Αττικόν; Τι καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο

Λουράντος κατά πάντων: Τι είπε για Βορίδη, ελλείψεις και Έμπoλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν