Ραβασάκια-προειδοποίηση στους γιατρούς για τα φάρμακα! Τι στέλνει το υπ.Υγείας (ΦΩΤΟ)

  • Iatropedia
Ειδικά ειδοποιητήρια για τις συνταγογραφικές συνήθειες του κάθε γιατρού αρχίζουν να καταφθάνουν ηλεκτρονικά σε όσους γράφουν συνταγές για φάρμακα σε ασθενείς. Οι προειδοποιήσεις και οι αντιδράσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στην αποστολή ειδικών ηλεκτρονικών σημειωμάτων προχωρά στο υπουργείο Υγείας στους γιατρούς που γράφουν φάρμακα για τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τους προειδοποιήσει για το ποσοστό συνταγογράφησης πρωτότυπων αλλά και γενοσήμων φαρμάκων. Τα σημειώματα καταφθάνουν στους γιατρούς μέσω του συστήματος e-ΔΑΠΥ όπου καταχωρούν τις συνταγές για τους ασφαλισμένους.

Σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι ακριβή σύμφωνα με τους γιατρούς καθώς το σύστημα ενσωματώνει τόσο το γενόσημο όσο και το πρωτότυπο φάρμακο ενώ σε πολλές περιπτώσεις η συγκεντρωτική κατάσταση φθάνει πριν ακόμη κλείσει ο μήνας.

Ενδεικτικό «ραβασάκι» που φθάνει στους υπολογιστές των γιατρών

Πολλοί εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων θεωρούν ότι η μέθοδος αυτή ενέχει πίεση ώστε το ιατρικό σώμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πάντως τις επόμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα γνωστοποιήσει τα ονόματα όσων παραβατούν με τα φάρμακα.

Ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έγραφαν εξετάσεις ακόμη και σε νεκρούς, γι αυτό και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Υγειονομικού Φορέα, της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, από τον ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι οι ειδικότητες που πρωταγωνιστούν στην παράνομη συνταγογράφηση είναι οι ορθοπεδικοί, οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 87, το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο στη Λάρισα ένας ορθοπεδικούς είχε παραπεμπτικά αξίας 400.000 ευρώ σε ένα μήνα.

Από την ΗΔΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως περίπου 60 γιατροί εμφανίζονται να συνταγογραφούν σε νεκρούς φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, πηγή πληροφοριών για γιατρούς που κινούνται εκτός νομιμότητας αποτελεί και το ΣΔΟΕ.

Πάντως οι δηλώσεις Άδωνι για γιατρούς που παραβατούν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης μιλά για λάσπη κατά των γιατρών ενώ συμπληρώνει ότι πρόκειται για συνήθη τακτική όταν οι γιατροί ζητούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημειώνει: «Η επικοινωνιακή λάσπη εναντίον των γιατρών που αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τέχνασμα εξαγνισμού των ηθικών εγκλημάτων που διέπρατταν κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα.

Ένας Ασφαλιστικός Φορέας που δεν πληρώνει τους γιατρούς, που τους κοροϊδεύει εδώ και χρόνια, είναι κατάπτυστο να διαπομπεύει τους λειτουργούς Υγείας για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη από τη δική του ασυνέπεια και να στρέψει τους πολίτες εναντίον των γιατρών.

Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι από την αρχή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ κάθε φορά που συζητείται το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των ιατρών, οι Διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφέρονται παγίως σε ανεξέλεγκτη συνταγογραφήση των ιατρών και τα στοιχεία που τελικά δίδονται στην δημοσιότητα ύστερα από τις πιέσεις του ΙΣΑ είναι ότι από τους 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 παραβάτες ιατροί τιμωρούνται για την υπερσυνταγογράφηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο από αυτούς τους 11, μόνο σε 1 αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός, δηλαδή σε ένα ποσοστό στο 0,0000154%.»