Επανάσταση στην θεραπεία της ψωρίασης και των σπονδυλοαρθρίτιδων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έρχεται να δώσει την λύση στην ψωρίαση και τις σπονδυλοαρθρίτιδες καθώς η Πολιτεία το ενέταξε στην θετική λίστα και ως εκ τούτου αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

H ψωρίαση είναι μία χρόνια συστηματική νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συννοσηροτήτων, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και χρήζει συστηματικής θεραπείας σε ασθενείς με μέτρια-σοβαρή νόσο.  Από την άλλη πλευρά, οι σπονδυλοαρθρίτιδες, και συγκεκριμένα η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύο χρόνιες και επώδυνες φλεγμονώδεις νόσοι που προσβάλλουν τις αρθρώσεις ή/και την σπονδυλική στήλη και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπηρία.

Η σεκουκινουμάμπη είναι η νέα συστηματική θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που προσφέρει υψηλά ποσοστά επίτευξης καθαρού δέρματος, με την ανταπόκριση αυτή να διαρκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια στην πλειοψηφία των ασθενών.

Η σεκουκινουμάμπη εμφανίζει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη στην ΑΣ και την ΨΑ. Ταυτόχρονα, στο 80% των ασθενών με ΑΣ η σεκουκινουμάμπη έδειξε δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ΨΑ έδειξε αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Aφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, «οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο. Λόγω των συννοσηροτήτων και της συστηματικής φλεγμονής στους ασθενείς με ψωρίαση, υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες με χρήση από νωρίς  που επιτυγχάνουν και  διατηρούν μακροπρόθεσμα καθαρό δέρμα σε περισσότερους ασθενείς».

Και ο κ. Δημήτριος Ιωαννίδης, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης συμπληρώνει ότι «η τελευταία σημαντική θεραπευτική προσέγγιση στη ψωρίαση αφορά στη σεκουκινουμάμπη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8  από τους 10 ασθενείς επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή βέβαια αγωγή. Όπως φαίνεται από το εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα του φαρμάκου, η χορήγηση του δε συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο κ. Γκίκας Κατσιφής, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, δήλωσε ότι «η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι οι οποίες χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η σεκουκινουμάμπη παρείχε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και των δυο νόσων και  αποτελεί ένα νέο, πολλά υποσχόμενο όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα του ρευματολόγου».

Τέλος, η η κα Βαρβάρα Μπαρούτσου, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas συμπληρώνει ότι «άμερα πλέον οι ασθενείς που ζουν με χρόνια νοσήματα όπως η ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες. Η σεκουκινουμάμπη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ψωρίαση και βοηθάει τους ασθενείς να πετύχουν το καθαρό δέρμα και να βελτιώσουν σημαντικά τη συνολική ποιότητα της ζωής τους…».