Ψιττάκωση: «Ιπτάμενη απειλή» στην Ευρώπη, με δεκάδες κρούσματα και 5 θανάτους

  • Iatropedia newsroom
Τα μολυσμένα πουλιά δεν φαίνονται πάντα άρρωστα, αλλά αποβάλλουν τα βακτήρια όταν αναπνέουν ή μέσω των εκκριμάτων τους
Η έξαρση της λοίμωξης που παρατηρήθηκε αρχικά το 2023 συνεχίζεται και φέτος

Στους πέντε ανέρχεται αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των θανάτων από ψιττακίαση (ή ψιττάκωση) στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η έξαρση της λοίμωξης που παρατηρήθηκε αρχικά το 2023 συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, επηρεάζοντας μέχρι στιγμής πέντε χώρες και προκαλώντας πέντε θανάτους.

Η ψιττάκωση ή ψιττακίαση είναι βακτηριακή λοίμωξη, η οποία προκαλείται από βακτήρια του γένους Chlamydophila psittaci (παλαιότερα ονομαζόταν Chlamydia psittaci) και χαρακτηρίζεται από πνευμονία (άτυπη), κεφαλαλγία και ηπατοσπληνομεγαλία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος στους πάσχοντες συνήθως δείχνουν λευκοπενία, θρομβοπενία και αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Σε ποιες χώρες υπάρχει έξαρση

Η Αυστρία, η οποία συνήθως καταγράφει δύο κρούσματα τον χρόνο, ανέφερε 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2023 και άλλα τέσσερα φέτος. Τα κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και κανένα από τα άτομα αυτά δεν ανέφερε ότι ταξίδεψε στο εξωτερικό ή ότι ήρθε σε επαφή με άγρια πτηνά.

Η Δανία καταγράφει συνήθως 15 έως 30 κρούσματα ανθρώπων τον χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται στην επαφή με κατοικίδια πτηνά ή σε χόμπι όπως η ενασχόληση με περιστέρια που συμμετέχουν σε αγώνες. Στην παρούσα φάση, είχε καταγράψει 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 27 Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχει η υποψία ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος, ανέφερε ο ΠΟΥ. Εξ αυτών, 17 άτομα έχουν νοσηλευτεί, 15 είχαν πνευμονία και τέσσερις άνθρωποι πέθαναν.

Η Γερμανία είχε 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα παπαγάλου πυρετού το 2023 και άλλα πέντε φέτος. Σχεδόν όλοι είχαν πνευμονία και 16 νοσηλεύθηκαν. Από τις 19 περιπτώσεις στη Γερμανία, 5 ανέφεραν έκθεση σε άρρωστα πτηνά ή κοτόπουλα.

Στη Σουηδία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από το 2017. Η χώρα ανέφερε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, με 26 κρούσματα. Άλλα 13 κρούσματα έχουν καταγραφεί φέτος.

Η Ολλανδία βλέπει επίσης αύξηση των κρουσμάτων, με 21 από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή διπλάσια κρούσματα από την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο ΠΟΥ. Συνήθως, έχει περίπου εννέα κρούσματα τον χρόνο. Όλα τα κρούσματα νοσηλεύθηκαν και ένα άτομο πέθανε.

Μετάδοση

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανή αλλά σπάνια, όπως δείχνουν οι μελέτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι κολλούν τη λοίμωξη από εξημερωμένα ή άγρια πτηνά που έχουν μολυνθεί, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα μολυσμένα πουλιά δεν φαίνονται πάντα άρρωστα, αλλά αποβάλλουν τα βακτήρια όταν αναπνέουν ή μέσω των εκκριμάτων τους, κυρίως μέσω των κοπράνων.

Οι άνθρωποι παθαίνουν συνήθως ψιττακίαση αναπνέοντας τη σκόνη από τις εκκρίσεις κάποιου μολυσμένου πουλιού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μπορούν επίσης να αρρωστήσουν εάν τους τσιμπήσει κάποιο πουλί ή μέσω της επαφής του ράμφους με το στόμα τους.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από πτηνό που έχει μολυνθεί.

Ψιττάκωση: Τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια νόσηση που ξεκινά πέντε έως 14 ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο πουλί και μπορεί να περιλαμβάνει πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ξηρό βήχα, πυρετό και ρίγη. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη και σπάνια είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημία, μαζί με τις πληγείσες χώρες.

Ενθαρρύνει δε τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τη μόλυνση και προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες πτηνών και τους εργαζόμενους που έχουν συχνή επαφή με πτηνά να τηρούν τους κανόνες καλής υγιεινής των χεριών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όσοι έχουν κατοικίδια πουλιά πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.