Προσπάθειες να «τα βρουν» από Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού με σκοπό την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν στην υλοποίηση της σύμβασης αναλωσίμων ΣΔ , ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής καθώς επίσης και την πορεία του χρονοδιαγράμματος πληρωμών.

Όπως ενημερώνουν από τον ΠΦΣ, όσον αφορά την πορεία των πληρωμών , ο κ. Μπερσίμης διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και επιπλέον ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και του μηνός Μαρτίου καθώς και η πληρωμή του συνόλου των υποβολών οι οποίες δεν παρουσιάζουν πρόβλημα από υπαιτιότητα των παρόχων, το ποσοστό πληρωμών να φτάνει περίπου στο 85% για το σύνολο της χώρας.

Για την διεκπεραίωση των λογαριασμών με προβλήματα , όπως:
1 – Υποβολές χωρίς το απαιτούμενο τιμολόγιο για την πληρωμή.
2 – Υποβολές με μόνο δικαιολογητικό υποβολής το τιμολόγιο χωρίς την ύπαρξη του φυσικού αρχείου.
3 – Πολλαπλές υποβολές σε έναν φάκελο υποβολής , με προφανή την δυσχέρεια διαχωρισμού αυτών.
4 – Υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δυσανάγνωστα , από έλλειψη μελάνης στους εκτυπωτές κ.α, συζητήθηκε η λύση της ομαδοποίησης με βάση το κάθε πρόβλημα και αποστολή στους Φ. Συλλόγους καταλόγου των συναδέλφων , που θα πρέπει να ειδοποιηθούν για την προσκόμιση των δικαιολογητικών που λείπουν , ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμής τους.

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση από τον ΠΦΣ:

Επιλύσαμε επίσης το θέμα του απροσδιόριστου τύπου ΣΔ στην διάγνωση της γνωμάτευσης με έλεγχο μέσω ΑΜΚΑ ασθενούς από τα αρχεία συνταγογράφησης της ΚΜΕΣ.
Επίσης , συζητήθηκε για μια ακόμα φορά και έγινε αποδεκτή , η εφαρμογή κόφτη και φίλτρων , προκειμένου οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται να υπόκεινται ΜΟΝΟ σε διοικητικό έλεγχο (σφραγίδες , υπογραφές , ταινίες γνησιότητας κλπ) , ώστε η εκτέλεσή τους να μην εμπεριέχει κινδύνους περικοπών.

Μας γνωστοποιήθηκε επίσης ότι , οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται από 1/9 και εντεύθεν , θα εκτελούνται εντός δέκα (10 ) εργασίμων ημερών , κάτι το οποίο θα αναγράφεται ως διάστημα εκτέλεσης επί της γνωμάτευσης όπως ισχύει και στα φάρμακα. Οι γνωματεύσεις που θα εκδοθούν έως και 31/8 , θα εκτελούνται έως το τέλος της προθεσμίας εκτέλεσης η οποία θα αναγράφεται επί της γνωμάτευσης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθεσε το Προεδρείο του ΠΦΣ , ήταν το θέμα της χαμηλότερης Τιμής Αποζημίωσης σε σχέση με την Τιμή Κτήσης σε σειρά προϊόντων , που υποχρεώνει  τα φαρμακεία να υφίστανται ζημία. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος (σε περιορισμένο όμως κατά δήλωση του βαθμό ), μας είπε ότι, ήδη κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Ζητήσαμε άμεση επίλυση του προβλήματος υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Άμεσο αποτέλεσμα είχε και η προχθεσινή μας παρέμβαση σχετικά με την διαδικασία έγκρισης από το ΑΥΣ και συνταγογράφησης προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ ποσότητας αναλωσίμων ΣΔ, ΣΕΔ και λοιπών (όπου προβλέπεται) η οποία βάσει γνωμάτευσης ιατρού είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τον ΕΚΠΥ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας διαβεβαίωσε ότι , η επόμενη πληρωμή των φαρμάκων, θα πραγματοποιηθεί έως την τελευταία ημέρα του μήνα και ότι η πληρωμή των ληξιπροθέσμων θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της έγκαιρης  αποστολής Πιστωτικών Τιμολογίων και Υπευθύνων Δηλώσεων.

Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα , προάγοντας τις διαδικασίες επίλυσης τους και βελτιώνοντας την επιβαρυμένη καθημερινότητά μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                                ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ