«Πράσινο φως» έδωσαν οι φαρμακοποιοί για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Θετική απόφαση έλαβαν οι Φαρμακοποιοί στη σημερινή μαραθώνια Γενική Συνέλευση του κλάδου, δίνοντας το "πράσινο" φως στο Υπουργείο Υγείας, να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της διάθεσης ακριβών φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών Φαρμακείων.

Με 89 ψήφους υπέρ και 25 ψήφους κατά, και παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στη μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία διήρκησε περισσότερες από 8 ώρες, οι Φαρμακοποιοί εξέδωσαν τελικά θετική απόφαση, ανοίγοντας τον δρόμο στο Υπουργείο Υγείας να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σχέδιο, το οποίο αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών, που μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε ουρές στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο, όπως αποφάσισαν οι Φαρμακοποιοί, θα αρχίσει από την πλευρά τους να ισχύει, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα  μηχανογραφικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα υποστηρίξουν τη γραφειοκρατική διαδικασία της διαμονής των φαρμάκων.

Ομως, οι δωρεάν υπηρεσίες που θα παρέχουν Φαρμακοποιοί προς το κράτος, θα έχουν ημερομηνία λήξης, την 31η Αυγούστου του 2020, καθώς από κει και πέρα θα απαιτήσουν «επιστημονική αμοιβή» για τις υπηρεσίες τους, με βάση τα οικονομικά οφέλη που θα αποδειχθεί από μελέτη ότι θα αποκομίσει ο ΕΟΠΥΥ, από τις άμισθες υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Δείτε επίσης: Σε θέσεις μάχης οι Φαρμακοποιοί – Σήμερα αποφασίζουν για τα ακριβά φάρμακα

Τι ανακοίνωσαν οι φαρμακοποιοί μετά τη Γενική Συνέλευση

Αμέσως μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, οι Φαρμακοποιοί εξέδωσαν ανακοίνωση με τους λόγους, οι οποίοι τους οδήγησαν στην απόφασή τους.

Τα βασικά σημεία είναι :

1)Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή , δίνουμε την δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος , το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή

2) Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, (σ.σ. καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας) που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή

3) Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία

4) Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Φαρμακοποιοί: Πως θα γίνεται η διάθεση ακριβών φαρμάκων από το Φαρμακείο της Γειτονιάς

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.