ΠΟΥ: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους εργαζομένους…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χώρα
Η Συρία ήταν μακράν η πιο επικίνδυνη χώρα το 2015 για τους εργαζόμενους στην υγεία που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις ή έκτακτες καταστάσεις, ενώ ακολουθούν τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Πακιστάν και η Υεμένη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία του ΟΗΕ δημοσιεύει τέτοια δεδομένα σε συγκεντρωτική μορφή, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ, Ρικ Μπρέναν. Τα στοιχεία αφορούν τις επιθέσεις και άλλες μορφές βίας που καταγράφηκαν από το προσωπικό υγείας τα τελευταία δύο χρόνια σε 19 χώρες.

«Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι τα δύο τρίτα» των επιθέσεων «ήταν σκόπιμες», εξέφρασε με λύπη ο Μπρέναν. «Οι επιθέσεις αυτές είναι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «αν τεκμηριωθούν μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με την έκθεση, 256 επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων, νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενοφόρων καταγράφηκαν πέρυσι σε 19 χώρες, από τις οποίες σκοτώθηκαν 434 άνθρωποι (προσωπικό υγείας, ασθενείς και άλλοι πολίτες που βρίσκονταν εκεί).

Το 2014, συνολικά 338 επιθέσεις είχαν καταγραφεί και είχαν προκαλέσει τον θάνατο 525 ανθρώπων.

Για τη Συρία, ο ΠΟΥ κατέγραψε πέρυσι 135 επιθέσεις και άλλες πράξεις βίας εναντίον ιατρικού προσωπικού ή εγκαταστάσεων υγείας και 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές. Το 2014, οι επιθέσεις ήταν λιγότερες (93) αλλά είχαν σκοτωθεί 179 άνθρωποι.

Ανάμεσα στις άλλες πιο επικίνδυνες χώρες και περιοχές για το προσωπικό υγείας το 2015 ήταν τα Παλαιστινιακά Εδάφη (34 επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι), το Πακιστάν (16 επιθέσεις με 45 νεκρούς), η Λιβύη (14 επιθέσεις με 39 νεκρούς), η Υεμένη (9 επιθέσεις με 31 νεκρούς) και το Ιράκ (8 επιθέσεις με 43 νεκρούς).

Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2016, αλλά ο Μπρέναν εξήγησε ότι η τάση παραμένει ανησυχητική, κυρίως λόγω των επιθέσεων εναντίον των νοσοκομείων στη Λαττάκεια και στην Αλ-Κουντς της Συρίας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ