Πόσο καλό κάνουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους;

  • Iatropedia
Τα οφέλη της λήψης συμπληρωμάτων Β12 από άτομα με μέτρια έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης αμφισβητούνται τώρα από μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω συμπληρώματα δεν προσφέρουν κάποια βελτίωση όσον αφορά τις νευρολογικές ή νοητικές λειτουργίες.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα του νευρικού συστήματος: μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στο βάδισμα, κούραση, όπως και κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και άλλες δυσλειτουργίες σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι τα άτομα με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης –η οποία βρίσκεται σε καθημερινές τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά– ωφελούντο από την λήψη σχετικών συμπληρωμάτων, ασχέτως αν είχαν ή όχι αναιμία.

Ωστόσο, ερευνητές στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με συναδέλφους τους από το King's College του Λονδίνου, το UCL (University College London) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αμφισβητούν τώρα τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποδείκνυαν την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 για την ενίσχυση των αδύναμων νεύρων και μνήμης. Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν με την συμμετοχή 201 ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών με μέτρια έλλειψη Β12 αλλά όχι αναιμία, διεπίστωσαν μετά από 12 μήνες ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων Β12 δεν έδειξε βελτίωση των νευρολογικών ή νοητικών λειτουργιών τους σε σύγκριση με τα άτομα της μελέτης που ελάμβαναν χάπια εικονικού (placebo) συμπληρώματος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρ. Alan Dangour στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, τα ευρήματα δεν απέδειξαν ότι η πρόσληψη επιπλέον Β12 ενισχύει τις λειτουργίες αυτές σε ηλικιωμένους. Όμως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ενδιαφέρονται για την υγεία τους και την νοητική τους λειτουργία μπορούν να ακολουθούν «μια ποικίλη και υγιεινή διατροφή, να παραμένουν νοητικώς ενεργοί και ει δυνατόν να ασκούνται τακτικά».