Πόσοι γιατροί τιμωρούνται τελικά για “φακελάκια”;

  • Iatropedia
Χιλιάδες ασθενείς υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια και υποχρεώνονται ακόμη να δίνουν φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. Πόσοι γιατροί τιμωρούνται κάθε χρόνο; Ελάχιστοι και φυσικά με ελάχιστες ποινές.

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την ώρα που οι περισσότεροι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη στα δημόσια νοσοκομεία παίρνοντας ελάχιστες αμοιβές και μάλιστα κουρεμένες με το μνημόνιο, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να πλουτίζουν στις πλάτες των ανήμπορων ασθενών.

Το φαινόμενο με τα φακελάκια είναι γνωστό σε όλους τους υπουργούς Υγείας που έχουν περάσει από την καρέκλα του υπουργείου και ουδείς έδωσε λύση.

Μάλιστα οι επιτήδειοι εκπρόσωποι του Ιπποκράτη δε διστάζουν ούτε σε εποχές οικονομικής κρίσης να αρπάζουν χρήματα από τις τσέπες των ασθενών κάνοντας μάλιστα και με θρασύτητα εκπτώσεις.

Πόσοι τιμωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια; Ελάχιστοι, που δεν ξεπερνούν μερικές δεκάδες. Μάλιστα οι ποινές περιορίζονται συνήθως σε κάτι μήνες που και αυτές παρακάμπτονται και οι γιατροί επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις τους.

Ενδεικτική η περίπτωση γιατρού από το Ασκληπιείο της Βούλας που επί δύο χρόνια έβγαινε λάδι και χρειάστηκε η παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας για να τεθεί στο πειθαρχικό το ζήτημα της οριστικής απόλυσής του.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε εκτενής έρευνα που είχε κάνει ο καθηγητής κοινωνικής ιατρικής Γιάννης Τούντας που έδειξε ότι τουλάχιστον το 30% των Ελλήνων έχουν δώσει φακελάκι τα τελευταία χρόνια. Τα ποσοστά υπολογίζεται ότι είναι πολύ υψηλότερα έστω κι αν συνήθως οι συμμετέχοντες σε έρευνες φοβούνται να το δηλώσουν.

Άλλωστε υπολογίζεται ότι κοντά στα 2 δις έδωσαν από την τσέπη τους σε φακελάκια οι Έλληνες ασθενείς τ τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αναμένεται να εισαγάγει στο ΕΣΥ ένα νέο σύστημα καταγραφής των εισαγωγών και των χειρουργείων που θα γίνονται ώστε όλα να είναι γραπτά και ελεγχόμενα.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου να υλοποιηθεί στην πράξη δεδομένου ότι πάντοτε δημιουργούνται μηχανισμοί άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται ο φάκελος ασθενών στα νοσοκομεία! Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Βορίδης

Πότε πάει η τρόικα στο υπ.Υγείας; Οι νέες διεκδικήσεις και η ατζέντα

Στα ύψη η συμμετοχή στα φάρμακα! Δείτε διαφορές πριν και μετά το μνημόνιο

Γ.Γ.υπ.Υγείας: Είμαστε σε κατάσταση φρίκης και τρόμου! Τι είπε για τρόικα και κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν