Πόσες ώρες ύπνο πραγματικά χρειαζόμαστε;

  • Iatropedia
Θεωρητικά ένα οκτάωρο, όμως κοιμόμαστε όντως τόσο; Οι ειδικοί όχι μόνο δεν το πιστεύουν αλλά εκτιμούν πως οι εκτιμώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικιακή κατηγορία πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ο ιδανικός χρόνος ύπνου δεν είναι ίδιος για όλους και για πολλούς θα πρέπει να διαμορφωθεί εκ νέου, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου στις ΗΠΑ βάσει επιστημονικών ερευνών, οι νέες ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικία είναι οι εξής:

Νεογέννητα μέχρι 3 μηνών: 14-17 ώρες (πριν, 12-18 ώρες)

Βρέφη 4-11 μηνών: 12-15 ώρες (πριν, 14-15 ώρες)

Παιδιά 1-2 ετών: 11-14 ώρες (πριν, 12-14 ώρες)

Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών: 10-13 hours (πριν, 11-13 ώρες)

Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-13 ετών: 9-11 ώρες (πριν, 10-11 ώρες)

Έφηβοι 14-17 ετών: 8-10 ώρες (πριν, 8½-9½ ώρες)

Νεαροί ενήλικες 18-25 ετών: 7-9 ώρες (νέα κατηγορία)

Ενήλικες 26-64 ετών: 7-9 ώρες

Μεγαλύτεροι ενήλικες 65 ετών και άνω: 7-8 ώρες (νέα κατηγορία)

Φυσικά οι ώρες αυτές είναι ενδεικτικές, σημειώνουν οι ειδικοί, καθώς στην πραγματικότητα ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης που παρέχει ο ύπνος διαφέρει από άτομο σε άτομο. «Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται συνήθως μεταξύ επτά και οκτώ ωρών ύπνο. Αν κανείς αισθάνεται καλά και μπορεί να λειτουργήσει την ημέρα με τρείς ώρες ύπνου, δεν χρειάζεται να ανησυχεί» λέει ο Δρ. Αλαν Γουέστγουντ, επίκουρος καθηγητής στο Κλινικό Νευρολογικό Τμήμα Επιληψίας και Διαταραχών Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης.

Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που κοιμούνται λίγο –λιγότερο από έξι ώρες– και αισθάνονται μια χαρά. Το μυστικό τους είναι… γενετικό, εξηγούν οι επιστήμονες, όμως αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο 1% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι, λένε, απλώς δεν κοιμούνται όσο πρέπει και κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

Βρείτε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε!