Πόσα χρήματα λείπουν στον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις;

  • Iatropedia
Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς το κονδύλι που έχει προβλεφθεί δεν επαρκή ούτε για έναν μήνα ακόμη.

Ειδικότερα με βάση τους υπολογισμούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάθε μήνα για διαγνωστικές εξετάσεις χρειάζονται περίπου 50 εκατ. ευρώ. Συνεπώς για όλο το χρόνο χρειάζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Όμως ο σχετικός προϋπολογισμός για όλο το 2014 φθάνει μόλις τα 328 εκατ. ευρώ. Άρα προκύπτει ένα έλλειμμα της τάξης των 272 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σκοπεύουν τα χρήματα που λείπουν να τα εξασφαλίσουν μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και κουρεμάτων από τα διαγνωστικά εργαστήρια (rebate-claw back). Κάι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών.

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: “Βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε ότι, ενώ έχουν ήδη περάσει έξι μήνες για το 2014 και παρά τις διακηρύξεις και τις προσπάθειες όλων μας να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις να προσαρμοσθούν στον ελλειμματικό Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, καμία λύση δεν φαίνεται ακόμη να προωθείται, παρά το γεγονός ότι υφίσταται σχετική συμφωνία με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας”.

Μάλιστα ο ΠΙΣ υπογραμμίζει: “προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, σε μικρότερα, μεσαία ή μεγαλύτερα Εργαστήρια και Κέντρα, δεν θα μπορεί εφεξής να εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία δείχνει ότι στηρίζεται αποκλειστικά στο claw back, προκειμένου να μην προχωρήσει σε λυσιτελείς αποφάσεις”.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συνεργασία των Επαγγελματικών Ενώσεων, δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να εφαρμοσθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πόλεμος ιδιωτικών κλινικών-ΕΟΠΥΥ! Μόνο με ρευστό οι νοσηλείες

Στον πάγο ακόμη οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας: Όλο το παρασκήνιο!

Δείτε πως οι δημοσιογράφοι “πολεμούν” την Ηπατίτιδα! (ΦΩΤΟ)

Τελικά..οι Γερμανοί είναι φίλοι μας: Τι λέει για το ΕΣΥ ο Γερμανός παρατηρητής στην Ελλάδα!