Πώς το μυαλό μας αγνοεί τους αντιπερισπασμούς

  • Iatropedia
Από την αίσθηση των ρούχων στο δέρμα μας έως τον θόρυβο σε ένα πάρτυ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπλοκάρει συνεχώς πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς το κάνει.

Για να δουν τί ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας, νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μπράουν υπέβαλαν εθελοντές σε μαγνητοεγκεφαλογράφημα (MEG) το οποίο καταγράφει σε εικόνες την ταχεία μεταβολή των μαγνητικών πεδίων που παράγει η εγκεφαλική λειτουργία ενώ ταυτόχρονα τους χτυπούσαν ελαφρά τον παράμεσο του χεριού και το αριστερό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους. Σε ορισμένους, οι ερευνητές είχαν πει να δώσουν σημασία στην αίσθηση του παράμεσου και να αγνοήσουν το δάκτυλο του ποδιού και στους άλλους δόθηκαν ακριβώς οι αντίθετες οδηγίες.

Η δραστηριότητα που κατεγράφη στον σωματοαισθητικό φλοιό που επεξεργαζόταν το άγγιγμα στο χέρι και η αντίστοιχη στον δεξιό κάτω μετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος πιστεύεται ότι αποκλείει την εισροή πληροφοριών, έδειξε σαφώς μια «αυξημένη συγχρονία» μεταξύ εγκεφαλικών κυμάτων. «Από στιγμή σε στιγμή, αυτό που κάνουμε είναι να μπλοκάρουμε πράγματα μεταξύ του αισθητηριακού και του εσωτερικού μας κόσμου» αναφέρει χαρακτηριστικά η νευροεπιστήμονας Στέφανι Τζόουνς στο πρόσφατο τεύχος της Επιθεώρησης Neuroscience.

Όμως η κατανόηση πώς δουλεύει ο εγκέφαλος σε καταστάσεις αντιπερισπασμού δεν έχει απλώς ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γνώση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία πασχόντων από χρόνιο πόνο καθώς συχνά τα φάρμακα αδυνατούν να τους ανακουφίσουν πραγματικά. Όπως επισημαίνουν, με την βοήθεια μεθόδων όπως π.χ. της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον πόνο με το μυαλό τους, μέσω των κατάλληλων ακολουθιών εγκεφαλικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!