Πώς ν’ αδυνατίσετε πιο εύκολα με τη σφραγίδα της επιστήμης

  • Iatropedia
Η “βιομηχανία” που έχει στηθεί παγκοσμίως γύρω από τις δίαιτες και την απώλεια σωματικού βάρους γενικότερα, είναι, δυστυχώς, γεμάτη από μύθους και παρανοήσεις.

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κάποια κιλά, φτάνουν στο σημείο να κάνουν “τρελά πράγματα” στη διατροφή τους, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καμία επιστημονική απόδειξη πίσω τους.

Δείτε μερικές απλές μεθόδους για να χάσετε τα περιττά κιλά, τις οποίες, ωστόσο, τις υποστηρίζουν και επιστημονικές έρευνες.

Να μασάτε την τροφή σας με πιο αργό ρυθμό

Ο εγκέφαλος χρειάζεται παραπάνω χρόνο απ' ό,τι νομίζετε για να “καταγράψει” ότι έχετε φάει αρκετά, ότι έχετε χορτάσει δηλαδή και πως μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Έρευνες δείχνουν ότι αν μασάτε με πιο αργό ρυθμό, θα καταναλώνετε τελικά λιγότερες θερμίδες και θα αυξήσετε την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Εδώ και οι σχετικές έρευνες:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589027

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19875483

Να κοιμάστε καλά

Ο ύπνος είναι πολύ υποτιμημένος, αλλά μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα συνδέεται με 89% αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά και 55% στους ενήλικες.

Εδώ και μια σχετική έρευνα:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2398753/

Να τρώτε περισσότερες ίνες

Οι ίνες συνιστώνται σε πολλά διατροφικά πλάνα και όχι άδικα. Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές τα επιστημονικά στοιχεία είναι ανάμικτα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες (κυρίως οι υδατοδιαλυτές) μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά από ένα γεύμα) και να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα.

Εδώ και οι σχετικές έρευνες:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885994

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17092830

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας

Τέσσερα πράγματα που δεν σας λέει κανείς για την απώλεια κιλών