Πως οι αλλεργίες »χτυπούν» τα μάτια

  • Iatropedia
Δεν πρόλαβε καλά καλά να μπει η άνοιξη και ήδη νιώθετε τα μάτια να τσούζουν, δακρύζουν ασταμάτητα ενώ είναι και πρησμένα. Την εποχή αυτή λόγω της έντονης ανθοφορίας εμφανίζονται και οι οφθαλμικές αλλεργίες οι οποίες χτυπούν τα μάτια.

Όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο Ιωάννης Μάλλιας, Οφθαλμίατρος''η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η πιο συχνή. Εκδηλώνεται με πρήξιμο στα βλέφαρα ενώ τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Ένα ακόμη ενοχλητικό σύμπτωμα είναι η φαγούρα με συνέπεια οι πάσχοντες να τα τρίβουν συνεχώς''.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι κυρίως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων.

Τρόποι ελιγμού

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια ''αν γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό και να προστατεύσουμε έτσι τα μάτια ''.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της αλλεργίας είναι το καλό πλύσιμο των χεριών. Επίσης ο ειδικός γιατρός προτείνει:

Κρύες κομπρέσες και πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση

Χρήση τεχνητών δακρύων

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια ''η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη)''.

Ωστόσο αν το πρόβλημα επιμένει καλό είναι τα αλλεργικά άτομα να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αλλεργικού σοκ!!