Πώς αντιδράμε όταν πέφτει η πίεση του αίματος

  • Iatropedia
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) μπορεί να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα του σώματος. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί η χαμηλή αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν για διάφορους λόγους έχει πέσει χαμηλά.

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε θα περιλαμβάνουν όλα ή μερικά από τα ακόλουθα: ζάλη, ναυτία, τάση λιποθυμίας, “σκοτείνιασμα” στην όραση, εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά), κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, κόπωση και ταχυκαρδία.

Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος έχει απότομα χαμηλή πίεση

-Κάντε τους να πιουν νερό. Εάν είναι δυνατόν, δώστε τους ένα αθλητικό ποτό. Τα αθλητικά ποτά έχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσουν την χαμηλή αρτηριακή πίεση.

-Δώστε τους ένα σνακ που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το αλάτι είναι γνωστό ότι αυξάνει τον όγκο του αίματος και έτσι θα αυξήσει την πίεση του αίματος γρήγορα.

-Ζητήστε τους να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγο με τη βοήθεια κάποιου (εάν αισθάνονται ακόμα ζάλη). Το να μείνουν ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το να κάθονται σε μία θέση για παρατεταμένες περιόδους είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η κίνηση θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και μαζί και την πίεση του αίματος.

-Εάν μπορείτε κάντε τους να φορέσουν ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα και θα εμπδίζουν τη συγκέντρωση του αίματος σε μια περιοχή. Μόλις το αίμα αρχίζει να ρέει ελεύθερα, η πίεση του αίματος θα αυξηθεί αυτόματα.

-Δώστε τους να φάνε κάτι με δεντρολίβανο, τζίντζερ, ή βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος γρήγορα.

-Πείτε τους να κάνουν ένα ντους με εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό, καθώς και αυτή η μέθοδος θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

http://www.buzzle.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Γιατί πέφτει η πίεσή μου;