Πολλά τα …παραλειπόμενα από την χθεσινή 11ωρη συζήτηση στη Βουλή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Κώστας Μπαργιώτας αναρωτήθηκε για τα κίνητρα της κυβέρνησης που ζητεί τώρα εξεταστική στην Υγεία, η Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε ότι δεν θα υπήρχε ΕΣΥ χωρίς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως "προπαγάνδα" για να αποπροσανατολιστεί ο λαός.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ από την χθεσινή μέρα.

«Γιατί φοβάται η κυβέρνηση και προσπαθεί να προστατέψει τους υπουργούς της από το 2014 και μετά;» Είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής Ν. Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (πρώην με το ΠΟΤΑΜΙ), κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Το πάρτι στην Υγεία ήταν γνωστό. Γιατί τώρα η εξεταστική; Γιατί με αυτόν τον τρόπο; Γιατί την Μεγάλη Εβδομάδα του 2017 και όχι το 2015 μαζί με την αλήστου μνήμης εξεταστική για τα μνημόνια την επαύριον της εκλογής; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Γιατί μέχρι το 2014; Τι σπρώχνει την κυβέρνηση σήμερα, ποιο είναι το κίνητρο, ποια είναι η ανάγκη; Γιατί φοβάται και προσπαθεί να προστατέψει τους υπουργούς της από το 2014 και μετά; Το κίνητρο προφανώς είναι η συγκυρία. Το μόνο αντίβαρο στην κατάρρευση της ρητορικής της είναι η σκανδαλολογία.

Ο «πόλεμος» εναντίον της διαφθοράς ή καλύτερα η εργαλειοποίηση της διαφθοράς και της διαπλοκής εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει το θέμα τώρα, απλά και μόνο επειδή πιστεύει ότι την βολεύει επικοινωνιακά. Επιχειρεί ουσιαστικά μια «λασπομαχία», η οποία ελπίζει πως θα σκεπάσει το αφορολόγητο, το πετσόκομμα των συντάξεων, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, μέτρα στα οποία συναίνεσε, αφού πρώτα τα καταδίκασε μετά βδελυγμίας. Όμως, μέχρι το 2014. Να μην πάθουμε και καμιά ζημιά» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε άκρως υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης της Αριστεράς, λέγοντας: «Λέει η κυβέρνηση μέχρι το 2014, γιατί εμείς είμαστε διαφορετικοί. Αν, όμως, πράγματι ήταν διαφορετική, θα είχε κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν η κυβέρνηση έχει όραμα έχει συγκεκριμένη πολιτική για την Υγεία, εκτός από τις γενικότητες του τύπου «μεροληπτούμε υπέρ του δημοσίου», θα το είχαμε δει τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι μπαλώματα και διορισμούς και παρεμπιπτόντως κ. Πολάκη, περιμένουμε ακόμα, την αναλυτική κατάσταση με του 18700 που θα έπρεπε να έχετε καταθέσει. Υποτίθεται θα έπρεπε να μιλήσουμε για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι το 2014 όμως λέει. Τι άλλαξε μετά το 2014; Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας του; Οι στόχοι του; Κάτι; Μπήκαν ρήτρες ασφάλειας και διαφάνειας; Το μόνο πράγμα που μπήκε είναι ο κ. Πολάκης στο ΔΣ τινάζοντας στον αέρα κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας. Να ενδεχομένως, γιατί η υπόθεση σταματά στο 2014. Επειδή η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν είναι όντως ίδια με τους παλιούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι χειρότερη. Εκτός αν θυμάται κάποιος κάποιο υπουργό να βάζει χέρι κυριολεκτικά, στα κριτήρια και τις αιτήσεις και να χειραγωγεί με την ωμότητα και τον κυνισμό που χειραγώγησε η παρούσα κυβέρνηση τους διορισμούς των ΜΕΘ. Ή υπάρχουν πειθαρχικές διώξεις για αυτό, οπότε μέχρι το 2014, μην μας συμβεί και καμιά ζημιά. Επίσης, δεν έχει στεγνώσει καν η μελάνη από την τροπολογία για την ΑΕΜΥ.

Μια ΑΕ του Δημοσίου αποκτά ξαφνικά υπερεξουσίες, ένα ατελέστατο νομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορεί να χειρίζεται κεφάλαια, τα ήδη αδιαφανή κεφάλαια του προσφυγικού, να ιδρύει ΚΕΚ και να διασώζει με συνοπτικές διαδικασίες ΜΚΟ και εταιρείες ψυχικής υγείας με αστραπιαίες ενέργειες του προέδρου της. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αρχίζει να μοιάζει με παρθεναγωγείο».

Φώφη Γεννηματά

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στο τομέα της υγείας από το 1982 μέχρι σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. Υπογράμμισε ακόμη πως κράτος πρόνοιας δεν υπήρχε πριν το ΠΑΣΟΚ και πως το ΕΣΥ έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση αναφέροντας πως έχει βαθύτατες ευθύνες για τη συμφωνία, καθώς όπως είπε «μετά από 7 μήνες τυχοδιωκτισμών, παραδόθηκαν άνευ όρων».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες όφειλες, ενώ παράλληλα στην κυβέρνηση δεν έκαναν ούτε μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

«Αποδέχθηκαν μέτρα 3,6 δισεκ. ευρώ ενώ άφησαν τις ρυθμίσεις για το χρέος στο απώτερο μέλλον. Όχι αλλά λόγια του αέρα. Αναγνώρισαν καθοριστικό ρολό στο ΔΝΤ, που θα έδιωχναν, αναθέτοντας την παρακολούθηση και τον έλεγχο υλοποίησης του προγράμματος, εκχωρούν τη ΔΕΗ. Ένα είναι το συμπέρασμα: Η συνέχιση παραμονής της κυβέρνησης μονό καταστροφή και αδιέξοδα θα φέρει στον τόπο» ανέφερε.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ρωτώντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσοβο» και ζητώντας το κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη Ν.Δ. είπε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».

Για την εξεταστική στην Υγεία σημείωσε πως η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την κατηγόρησε ότι κάνει «προπαγάνδα» με την Εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Πρόσθεσε πως «όλα τα όσα κάνει στον χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως στα εργασιακά θέματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν