Βουλή: Υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία μέχρι το 2014

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χρειάστηκαν 11 ώρες αντιπαραθέσεων από βήματος της Βουλής για να υπερψηφιστεί τελικά με ψήφους 187 υπέρ, και 81 κατά και με ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα έτη 1996 με 2014. Οι βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει πρόταση σύστασης της επιτροπής αλλά με ορίζοντα μέχρι σήμερα (βρέθηκαν 107 ναι υπέρ αυτής), ενώ οι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχαν προτείνει να ελεγχθούν όλοι μετά την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Προτάθηκε να συσταθεί με 23 βουλευτές που θα έχουν την υποχρέωση να ολοκληρώσουν το πόρισμα εντός 3μηνου.

Διαβάστε τι προηγήθηκε την τελευταία ώρα που τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας:

Από το 1997 μέχρι το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε πάρα πολύ. Άπειρα τα σκάνδαλα. Τρελό πάρτι, σαν να μην υπάρχει αύριο. Η υπόθεση Novartis επηρέαζε το ευρωπαϊκό σύστημα. Και έρχεται απ’ έξω όπως και το σκάνδαλο της Siemens.
Η ΝΔ πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τόσο μεγάλες ευθύνες, που οι δικές της θα περάσουν απαρατήρητες. Οι περικοπές του μνημονίου, δεν ήταν περικοπές στις υπερβάσεις αλλά στα φάρμακα του συνταξιούχου και του μισθωτού.
Φοβάστε ότι όσο μένουμε θα ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα μας. Τα δυο χρόνια που είναι μπροστά μας, είναι αρκετά και στο τέλος της τετραετίας, θα κρίνει ποιος έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

«Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης» λέει ο λαός. Για να το πω με απλά λόγια. Μη νομίζετε ότι με κολπάκια θα πετύχετε τη συγκάλυψη όσων συνέβησαν στον χώρο της Υγείας, πριν αλλά και μετά την κρίση.
Θα υπήρχε περίπτωση σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, να συμβεί αυτό που συνέβη εδώ τα χρόνια πριν την Ολυμπιάδα και να μην τρέχει τίποτα; Διάβασα την πρόταση της ΝΔ. Έμεινα έκπληκτος.
Αυτό που ζητάτε να διερευνηθεί είναι το αν η τελική λύση που δόθηκε, ωφέλησε ή όχι το δημόσιο. Και αν η αξιοπιστία των προτάσεων και η πίεση που ασκείτο, είναι επιλογή που θα προκαλούσε επιβάρυνση του φορολογούμενου. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό. Εσείς ζητάτε να σας απονεμηθούν και τιμητικές πλακέτες για το Ντυνάν.

Δεν είχατε διανοηθεί ότι μπορούσε να συμβεί αυτό το 2015, ότι υπήρχε περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς ένα από τα δύο κόμματα, τι κάνατε μετά το 2010; Συνεχίζατε το πάρτι στην Υγεία. Η ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν τελειώνει με το ξέσπασμα της κρίσης.
Όμως τελικά λογαριάζατε χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί ο λαός αποφάσισε να φύγετε. Η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων ήταν από τα βασικά κίνητρα. Φαίνεται ότι είστε στριμωγμένοι και στα σχοινιά και για να ξεφύγετε αποπροσανατολίζεται.

Μιλήσατε για προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα. Η πραγματική σας λογική είναι ότι όλο αυτό το φαγοπότι, δεν είναι άξιο λόγου και διερεύνησης. Ότι τα τεράστια σκάνδαλα ήταν «κοινωνικό φαινόμενο» το οποίο μάλιστα, διατρέχει την κοινωνία οριζόντια και άρα δεν έχει νόημα να το εξετάζουμε. Σε ποιες εποχές αναφερόμαστε; Στις εποχές που υπήρχε ανάπτυξη. Όταν ήρθε η τρόικα να επιβάλλει πολιτικές που δεν είχαν επιβληθεί πουθενά στην ΕΕ, τι είπατε; Είπατε το απίστευτο «Μαζί τα φάγαμε» και νομίζατε πως ξεμπερδέψατε. Νομίζατε ότι αυτό θα ήταν το πόρισμα για το πως οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία.
Για το χορό της μίζας και των δανείων στα κόμματά σας, ούτε κουβέντα.

Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Ικανοί σαν και εσάς σε αυτά, δεν θα υπάρξουν ποτέ σ’ αυτόν τον τόπο.
Για το πάρτι στη Δημόσια Υγεία. Η λέξη «πάρτι» είναι επιεικής για να περιγράψει αυτό που έχει συμβεί. Μια πολιτική που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια, αμέλεια ή ανικανότητα. Λυπάμαι αν θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που να άκουσε χθες για ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, υπερτιμολογήσεις, γιατί αυτή η «κολώνια» κρατάει χρόνια.
Αν δεν ήταν η κυβέρνησή μας, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει σχετική εξεταστική.

Πάθατε vertigo, όταν φέραμε την «13η σύνταξη». Καταψηφίζετε τα μέτρα, όχι για τα αρνητικά αλλά για τα θετικά. Έχετε καταντήσει μια παράταξη ακραία. Κόμμα διαμαρτυρίας. Για ένα κόμμα του 4% το «όχι σε όλα» είναι λογικό, για εσάς είναι αδιέξοδο και καταστροφικό.
Λέτε ότι είμαστε ανίκανοι. Αναλάβαμε την ανεργία στο 27% και την πήγαμε στο 23%. Ολοκληρώσαμε έργα και τα παραδίδουμε στο λαό. Καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην ώρα τους. Καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία.

Νομίζω ότι σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον κίνδυνο να γίνετε οι γραφικοί του χωριού. Όταν θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, θα τις χάσετε κιόλας. Γιατί με την τακτική σας αυτή, κουράζετε και τους πολίτες και τους εαυτούς σας. Κουράζετε στελέχη και ψηφοφόρους σας. Γιατί επιδεικνύεται το πάθος σας για να επιστρέψετε στις καρέκλες. Ποιο είναι το σχέδιό σας; Εκτός αν νομίζετε ότι είναι πιστευτό από το λαό, εσείς που κυβερνήσατε τα χρόνια της ανάτπυξης και καταφέρατε να χρεοκοπήσετε τον τόπο, να λέτε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και τι λέτε; «Εκλογές». Γιατί δήθεν είμαστε ανίκανη κυβέρνηση.

Ακόμα και μετά το Eurogroup του Φλεβάρη, βγαίνατε και λέγατε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ποτέ. Δεν ξέρω που στηρίζατε τη βεβαιότητα. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς σας έδινε πληροφορίες.
Και κλείνουμε την αξιολόγηση και παίρνουμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Πλέον έχει μείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να μετρά τις αντιφάσεις της. Αρχικά λέγατε ότι προτιμάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός από τα ίδια τα στελέχη σας, αλλάξατε γραμμή και αρχίσατε να λέτε «γιατί αργείτε»; Κι όταν κλείσαμε, «βατερλώ» γιατί κλείσαμε. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσει κανείς.
Μόνο ένα μένει σταθερό στην επιχειρηματολογία σας, το αίτημα για εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να έρθει το μεσημέρι, που ήξερε ότι δεν θα ήμουν εδώ. Νομίζω ότι συμπεριφέρεται σαν τον τζογαδόρο στο καζίνο, έχει χάσει, ξαναπαίζει, ξαναχάνει και πάει και τρίτη φορά ξανά όλα στο μαύρο, αλλά έρχεται κόκκινο.
Όταν επιλέγει κάποιος να βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή αισθάνεται αμηχανία.

Δείτε εδώ και εδώ τι προηγήθηκε.