Ποιες φαρμακευτικές θα δεχτούν να περάσουν τα σκευάσματά τους στα ΓΕΔΙΦΑ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο νόμος είναι σαφής: Για να περάσει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα στην λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ (τα φάρμακα που θα πωλούν και τα σούπερ- μάρκετ), πρέπει να συμφωνεί η παρασκευάστρια εταιρεία. Δεδομένου όμως ότι στα ΓΕΔΙΦΑ δεν μπορεί η συσκευασία να περιέχει πολλές δόσεις, ποια εταιρία θα δεχτεί να πωλούνται στην ελεύθερη αγορά τα 10 χαπάκια της, όταν η συσκευασία με τα 25 χαπάκια θα πωλείται διατιμημένη μόνο από τα φαρμακεία;

Ήταν έξυπνο το «κόλπο» με τα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) ώστε να μην απελευθερωθούν όλα τα ΜΥΣΥΦΑ και ξεσηκωθούν οι φαρμακοποιοί αλλά να είμαστε και σύννομοι με όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές! Αλλά οι μήνες περνούν και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται έντονα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό μας ρεπορτάζ του περασμένου Μαίου σχετικά με το τι είναι τα ΓΕΔΙΦΑ.

Το πρώτο πρόβλημα που προέκυψε είναι η καθυστέρηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες να ορίσουν ποια σκευάσματά τους -και ειδικά ποιοι κωδικοί τους- θα ενταχθούν στην νέα υποκατηγορία των ΜΥΣΥΦΑ. Γιατί δεν αρκεί ένα σκεύασμα να είναι παυσίπονο ή κολλύριο ή αλοιφή για μυικούς τραυματισμούς για να μπει στην νέα κατηγορία. Πρέπει και η συσκευασία να είναι μικρή ώστε να μην προμηθεύεται ο καταναλωτής μεγάλες ποσότητες χωρίς την συμβουλή φαρμακοποιού.

Έτσι, αν υπάρχει για παράδειγμα ένα χαπάκι αντιπυρετικό- αναλγητικό σε συσκευασία των 10 και σε συσκευασία των 30, το πρώτο μπορεί να μπει στα ΓΕΔΙΦΑ και το δεύτερο όχι παρότι πρόκειται για το ίδιο φάρμακο.

Με τον Ιανουάριο του 2017 να πλησιάζει απειλητικά και την συμφωνία για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, κάποιοι μάλλον πρέπει να διαπραγματευτούν με φαρμακοποιούς και εταιρίες και να βρουν καλύτερες λύσεις σύντομα!