Ποια αιτήματα έθεσαν οι φαρμακοβιομήχανοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Με τους τρεις μεγαλύτερους θεσμικούς φορείς του κλάδου της Φαρμακοβιομηχανίας συναντήθηκε διαδοχικά ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και συγκεκριμένα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

Αν και η συνάντηση χακτηρίστηκε «εθιμοτυπική» από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων -ως η πρώτη σύντομη συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό- στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ελάσσονος σημασίας ήταν. Κι αυτό γιατί τα αιτήματα από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας προς την κυβέρνηση, αλλά και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο χώρο του φαρμάκου είναι σημαντικά και η επιθυμία των επιχειρηματιών είναι να υπάρξει δρομολόγηση και επίλυση τους.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για παράδειγμα, έδωσαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ένα στίγμα των «καυτών» ζητημάτων που υπάρχουν στο χώρο του φαρμάκου. ‘Οπως τόνισαν,  πρωτεύον θέμα γι’αυτούς είναι «οι δυσθεώρητες υποχρεωτικές επιστροφές» που αξιώνει μέχρι σήμερα το κράτος από την φαρμακοβιομηχανία (rebates & clawback), «οι οποίες -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα».

Επίσης, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επεσήμαναν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ότι τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα «καταστρέφουν τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας».

Τόνισαν, επίσης, ότι η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου».

Συνάντηση στην οποία επικράτησε «δημιουργική ανταλλαγή απόψεων»

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει σύντομα επόμενη συνάντηση, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση με τον ΣΦΕΕ συμμετείχαν, επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ., κ.κ. Κώστας Παναγούλιας, Μάριος Κοσμίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής, Roberto Greco, Κώστας Ευριπίδης, Μάριος Κάτσικας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας και η Public Affairs Manager, κα Τζένη Παπαδονικολάκη.

Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.