ΠΟΕΔΗΝ: Νέες καταγγελίες για προεκλογικές προσλήψεις και μετατάξεις

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΕΔΗΝ
Για συνέχιση των προσλήψεων και των μετατάξεων λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για προεκλογικά ρουσφέτια.

Για συνέχιση των προσλήψεων και των μετατάξεων λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για προεκλογικά ρουσφέτια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές γίνονται ακόμα προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ωστόσο στα γραφεία της καταφθάνουν καταγγελίες ότι δεν τηρείται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων και πως η μοριοδότηση συχνά γίνεται με ρουσφετολογικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομης πρόσληψης αποτελεί η περίπτωση νοσηλεύτριας, η οποία ανέλαβε υπηρεσία στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης στις 28 Ιουνίου 2019. Η νοσηλεύτρια αυτή στελεχώνει από την 1η Ιουλίου 2019 την ΤΟΜΥ Δράμας, ενώ η διάρκεια της θητείας της είναι διετής.

«Τώρα θυμήθηκαν να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές», σχολιάζει δεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Και… fast-track μετατάξεις

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία καταγγέλλει επίσης ότι συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς οι μετατάξεις των 527 τραυματιοφορέων-πρώην σχολικών φυλάκων, που είχαν αποφασιστεί στα τέλη Μαρτίου.

Η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί χωρίς να φροντίσει η κυβέρνηση για την αντικατάστασή τους, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο, παραμονές εκλογών ολοκληρώνονται οι μετατάξεις τους με συνοπτικές διαδικασίες. Και ήδη υπάρχουν νοσοκομεία απ’ όπου έχουν φύγει οι μισοί τραυματιοφορείς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανά νοσοκομείο είναι τα εξής:

  • Βέροια:  Από τους 19 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 8
  • Ξάνθη:  Από τους 22 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 4
  • Καβάλα: Από τους 17 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 6
  • Άμφισσα: Από τους 8 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 4
  • Θήβα: Από τους 9 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 6
  • Σωτηρία: Από τους 25 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 6
  • Βόλος: Από τους 22 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 4
  • Αμαλιάδα: Από τους 7 τραυματιοφορείς φεύγουν οι 3

«Κινδυνεύουν ασθενείς»

Συνολικά, «από τους 2.300 Τραυματιοφορείς που υπηρετούν συνολικά στα Νοσοκομεία (5.000 οι οργανικές θέσεις), χάνουμε τους 527», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Και προσθέτει: «Κινδυνεύουν οι ασθενείς-έκτακτα περιστατικά, αφού οι ώρες αναμονής θα πολλαπλασιαστούν λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων. Μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας ετοιμάζεται να προσφύγει στον Εισαγγελέα για το ζήτημα, αφού θεωρεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία περιμένουν την μετάταξή τους για περισσότερο από ένα χρόνο. Και εξηγεί πως οι συγκεκριμένοι τραυματιοφορείς ήσαν σχολικοί φύλακες, αλλά είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ως τραυματιοφορείς. Τώρα, επιστρέφουν στους Δήμους. Η διαδικασία ήδη έχει ολοκληρωθεί σε κάποιους, ενώ σε άλλους εκδόθηκε το ΦΕΚ μετάταξης και εκκρεμούν οι διαπιστωτικές πράξεις.