ΠΟΕΔΗΝ για τα 4 χρόνια COVID-19 στην Ελλάδα: Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία

  • Ελισάβετ Σταύρου
COVID-19
Σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2024, συμπληρώνονται 4 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου COVID-19 στη χώρα μας.

Το προσωπικό του ΕΣΥ βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή μάχης» την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις.

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του παρά τις σοβαρές ελλείψεις κατά την διάρκεια της πανδημίας της COVID-19», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Με την αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού, με περικοπή αδειών και ρεπό πολέμησε στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Με ηρωισμό και αυτοθυσία», προσθέτει.

Ο κ.Γιαννάκος καταγγέλει την εκμετάλλευση από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, που περιέθαλπτε τα υπόλοιπα περιστατικά αυξάνοντας τα κέρδη του, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είχαν επωμιστεί το βάρος της πανδημίας μόνα τους. «Παρά τις δεσμεύσεις τότε για την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, βλέπουμε την λειτουργική κατάρρευσή του λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 4 χρόνια από τον ασθενή «μηδέν» – Ν. Τζανάκης: “Το ΕΣΥ να προετοιμαστεί για επόμενη πανδημία, σε 7 χρόνια”

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι 30 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχασαν την ζωή τους από COVID-19. Παρά τις εκκλήσεις της Ομοσπονδίας, οι θάνατοι αυτοί δεν αναγνωρίστηκαν ως εργατικά ατυχήματα, καθώς οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως δεν πιστοποιείται από πουθενά ότι κόλλησαν κορονοϊό εντός του νοσοκομείου σε ώρα εργασίας.

ΠΟΕΔΗΝ: «Μας φοβίζει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία»

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών, αλλά οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται ακόμα «με το σταγονόμετρο». Η προκύρηξη του έτους 2019 ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και η φετινή προκήρυξη θα ολοκληρωθεί το έτος 2030, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. «Χάνουμε 300 υπαλλήλους το μήνα, πως θα τα βγάλουμε πέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος. Τονίζει το «κύμα» μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας και της εργασιακής ανασφάλειας.

Υπενθύμισε επίσης, τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της πανδημίας, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Επιπλέον, κάνει λόγο και για «ανακύκλωση» του προσωπικού, καθώς οι επικουρικοί καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων, ενώ αντιδρά στην μη ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών.

Τέλος, καταγγέλει τους χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. «Δεν υπολογίζουν ότι εμείς πέφτουμε κάτω από τη κούραση, την εργασιακή εξάντληση. Το ΕΣΥ βρίσκετα σε λειτουργικό κατήφωρο παρ’ ότι περάσαμε την πανδημία της COVID-19. Χρειάζονται χρήματα από το κράτος που δεν φαίνεται διατιθεμένο να δώσει και μας φοβίζει η κατάσταση στα νοσοκομεία, έτσι όπως εξελίσσεται», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος.

Φωτογραφία iStock