Πλεύρης: «Θα υπάρξουν μέτρα για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν – Όχι σε lockdown»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Κατηγορηματικά αρνητικός είναι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ως προς τη πιθανή λήψη οριζόντιων μέτρων στη χώρα (lockdown), ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για τον νέο παγκόσμιο κίνδυνο της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η χώρα για τον νέο κίνδυνο της μετάλλαξης Όμικρον, αποκλείοντας όμως την πιθανότητα ενός νέου lockdown, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι εμβολιασμοί που προσεγγίζουν, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown. Ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στο βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε, ωστόσο, την πιθανότητα να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στους ανεμβολίαστους, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπως είπε:

«Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνει» η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία», ανέφερε.

Πλεύρης: Περιμένουμε σε 10 – 15 μέρες νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως και οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με την μετάλλαξη Όμικρον και αναμένουν σε περίπου 10 με 15 μέρες να υπάρξουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

«Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε για μία ακόμη φορά την σημασία του εμβολιασμού:

«Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εμβολιασμού. Κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. 500.000 για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί».

Εν αναμονή της έγκρισης για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών

Τις επόμενες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει εάν θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid στα μικρά παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 ετών και τότε οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν άμεσα, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών- που το θεωρώ πιθανό, χωρίς να μπορώ να προκαταβάλω αποφάσεις, αλλά συνήθως έτσι συμβαίνει όταν έχουμε έγκριση από τον ΕΜΑ- θα έρθουν και τα εμβόλια. Γιατί είναι άλλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες, με άλλη δόση. Επομένως, περιμένουμε την έγκριση της δικής μας Επιτροπής και αν αποφανθεί θετικά θα ανοίξει η διαδικασία», είπε συγκεκριμένα.

Πλεύρης: Δεν ισχύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για προβλήματα με την παροχή οξυγόνου στα νοσοκομεία

Ο κ. Πλεύρης απάντησε και στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου σχετικά με προβλήματα επάρκειας οξυγόνου στα νοσοκομεία και την έλλειψη αναπνευστήρων για την παροχή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen).

«Όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρων σε κανένα νοσοκομείο.

«Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου», διευκρίνισε.