Πλεύρης: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον – Εξειδίκευση των νέων μέτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον από τη νότια Αφρική εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του νησιού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Το κρούσμα έφτασε στην Ελλάδα τις 26 Νοεμβρίου. Καθημερινά έκανε rapid test το οποίο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου έβγαινε αρνητικό. Εκείνη την ημέρα υποβλήθηκε και σε PCR τεστ το οποίο εκτός από θετικό βρέθηκε και ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Δωρεάν self test για όλους τους πολίτες

Συνεχίζοντας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν «για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές».

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο», είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών.

Χριστουγεννιάτικα πάρκα και πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR

Επίσης, αναφέρθηκε στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες. Σ’ αυτά θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ.

Επίσης, για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ.

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών θα ανοίξει αλλά θα είναι διαφορετική καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης. Επίσης, όπως είπε έχει ζητηθεί η σύντμηση του χρόνου προς την 3η δόση. Επίσης, είπε ότι ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε την μετάλλαξη Όμικρον και παρακολουθούμε τις πλήρεις αναφορές από τον ΠΟΥ αλλά τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε την μετάλλαξη.

Πλεύρης: 250.000 άνω των 60 θα παραμείνει ανεμβολίαστο

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών που μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα επιλέξει να εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 250.000 θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Ζαούτης: Ήπια μετάλλαξη η Όμικρον με πολύ ήπια συμπτώματα, μέχρι στιγμής

Αναφερόμενος στο πρώτο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πως αυτό εντοπίστηκε: «Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε ο κ. Ζαούτης.

Όπως σημείωσε το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη και μένει σε καραντίνα μαζί με όλες του τις επαφές, ενώ έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ζαούτης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες πρόκειται για μετάλλαξη με πολύ ήπια συμπτώματα. Θεωρείται επίσης πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού.

Αναφερόμενος στο δωρεάν self test που θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, απηύθυνε σύσταση σε όλους να το κάνουν την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να ελέγξουμε την πανδημία».