Πλεύρης σε Ιερώνυμο: «Εκκλησία και Πολιτεία θα πάμε μαζί στην επόμενη μέρα της πανδημίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία θα παραμείνει αρωγός της Πολιτείας στη μάχη κατά της πανδημίας και στην επέκταση των εμβολιασμών.

Θέματα σχετικά με τη συνδρομή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς και για την ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας- Υπουργείου Υγείας συζήτησαν σήμερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα.

«Έργο σοβαρό και για την Εκκλησία είναι η ενασχόληση με την υγεία του ανθρώπου. του Ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να είναι έργο μόνο δικό της. Είναι κυρίως της Πολιτείας και εμείς καλούμεθα να βοηθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης ευχαρίστησε την Εκκλησία για την μέχρι τώρα αρωγή της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, «αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος για το ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία. (…)  Θέλουμε να δείξουμε ότι και στο κομμάτι της πανδημίας, μαζί η Εκκλησία με την Πολιτεία, θα βοηθήσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, ώστε να πάμε στην επόμενη ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην «κεφαλαιώδη» όπως τη χαρακτήρισε στήριξη της εκκλησίας στη μάχη που δίνει η πολιτεία έναντι της πανδημίας:

«Η Υγεία δεν είναι μόνο να μην είναι κανείς άρρωστος, με ένα τραύμα ή ένα σοβαρό νόσημα. Είναι και να αισθάνεται γενικά ευτυχής και υγιής. Κι αυτό το καταφέρνουμε μόνο σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σεβασμός και υπάρχει στήριξη. Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε όταν δουλεύουμε μαζί. Η στήριξη της Εκκλησίας είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το έργο, όπως είναι και ο εθελοντισμός όλων μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά βήματα και έτσι θα προχωρήσουμε: Όλοι μαζί», σημείωσε.

Ιερώνυμος: «Η εκκλησία δεν είναι για να ομιλεί, αλλά για να πράττει»

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να επισκεφθούν από κοινού το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στον  Βαρνάβα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική υστέρηση, να επισκεφτούν το Κέντρο Γεροντολογίας που είναι στον Ωρωπό, τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις των νέων, πολλούς χώρους που απασχολούν πολλούς ανθρώπους,  αλλά σκορπίζουν τη διακονία σε πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό, λοιπόν, ευχαριστώ σήμερα με την ευκαιρία της συνάντησης και προχωράμε μαζί.

«Έναν στόχο που βάλαμε είναι να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη σε αυτά τα έργα της Αρχιεπισκοπής μας, μαζί με τον Υπουργό, την Αναπληρώτρια Υπουργό και τους συνεργάτες τους, να δούμε ποια είναι αυτά, πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν. Είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε «τι κάνει η Εκκλησία». Η Εκκλησία δεν είναι για να φωνάζει, για να ομιλεί, αλλά είναι και για να πράττει.  Αυτό το «πράττειν» μας ενδιαφέρει περισσότερο να έρθει σε γνώση των ανθρώπων που πολλές φορές  καταλογίζουν πολλά ημών των ιερέων, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος το έργο μας», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.