Πλεύρης για απόφαση ΣτΕ υπέρ ανεμβολίαστων υγειονομικών: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
"Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, μετά τη δημοσίευση της απόφασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών για την αντισυνταγματικότητα της παράτασης του μέτρου της αναστολής εργασίας, ήταν κατ’ αρχήν επεξηγηματική:

 «Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως οι πολίτες θα παραμείνουν ασφαλείς:

«Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Δείτε επίσης: ΣτΕ: Eπιστρέφουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δικαιωμένη δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (Covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν «δικαιωμένοι», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο: