ΣτΕ: Eπιστρέφουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δικαιωμένη δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Γιάννα Σουλάκη
Αντισυνταγματική έκρινε την παράταση του μέτρων των αναστολών εργασίας και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της υποχώρησης της πανδημίας.

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ´Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν «δικαιωμένοι», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο:

«Πλήρης η δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ που με τη μετριοπαθή στάση της υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας, που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Κατόπιν τούτων οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προωθήσει διάταξη για εφαρμογή της εν λόγω απόφασης», τονίζει.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Ειδικότερα, η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αποφάσθηκε το ΣτΕ.

Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (Covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».