Πλεύρης: «Fake news ότι κρατούνται κενές κλίνες ΜΕΘ για VIP ασθενείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θάνος Πλεύρης
Απάντηση στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για "καβάτζες" κρεβατιών ΜΕΘ προκειμένου να εξυπηρετηθούν "ημέτεροι" ασθενείς, έδωσε μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης διευκρινίζει με ανακοινωσή του, πως οι αναφορές ότι «κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή ασθενών, είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους γιατρούς».

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος της οποίας κατήγγειλε πως φυλάσσονται κενές κλίνες ΜΕΘ για την εξυπηρέτηση «ειδικών περιπτώσεων». Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε:

«Οι κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι 647, αλλά μέσα στο σύστημα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για «ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ».

Απάντηση στις καταγγελίες έδωσε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός να γίνονται διακρίσεις. Όπως είπε, «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ».

Πλεύρης: «Η διαχείριση των κλινών γίνεται από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ»

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η διαλογή των περιστατικών γίνεται από την πλατφόρμα του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) το ΕΚΑΒ και η λίστα είναι αδιάβλητη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θάνος Πλεύρης, είπε:

«Η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς.  Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».