ΠΙΣ για τα απογευματινά χειρουργεία: «Θα καταρρεύσουν οι γιατροί του ΕΣΥ»

  • Iatropedia newsroom
απογευματινά χειρουργεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία που έχει αναγγείλει το Υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα επιβαρύνουν την κατάσταση του προσωπικού, στα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφέρει πως ήδη από την πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, έχει λάβει θέση στο ζήτημα που θέτει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, θεωρώντας ότι όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Σταθερή θέση του ΠΙΣ είναι η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια και να αποτραπούν φαινόμενα κατάρρευσης γιατρών εν ώρα εργασίας και αναστροφής του κύματος παραίτησης γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: «Δεν θα παραβιάσουμε τα ωράρια εργασίας – Άλλοι γιατροί θα χειρουργουν το πρωί, άλλοι το απόγευμα»

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα μέγιστα εβδομαδιαία όρια, καθιστώντας ανέφικτη κάθε επιπλέον επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, πέραν της πρωινής και των εφημεριών.

«Προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι γιατροί στις επικείμενες προκηρύξεις είναι ασφαλώς η μισθολογική τους αναβάθμιση, με διπλασιασμό των καθαρών τους αποδοχών και παροχή κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές και οι άγονες ειδικότητες».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως «ατελέσφορη πρακτική» τα απογευματινά χειρουργεία «ως ανταγωνιστές των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς». «Πολλώ δε μάλλον όταν προτάσσεται ως επιχείρημα ότι αποτελεί τον τρόπο να νομιμοποιηθεί η επονείδιστη πρακτική που αποκαλείται ‘φακελάκι’», αναφέρει.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Εξαδάκτυλος στο iatropedia.gr: “Το ΕΣΥ ούτε θα καταστραφεί, ούτε θα ανακάμψει με τα απογευματινά χειρουργεία”