Γεωργιάδης: «Δεν θα παραβιάσουμε τα ωράρια εργασίας – Άλλοι γιατροί θα χειρουργουν το πρωί, άλλοι το απόγευμα»

  • Iatropedia newsroom
Γεωργιάδης
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, διευκρινίζει ότι θα παρέχονται δωρεάν σε όσους έχουν τις μεγάλες αναμονές.

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί 6.500 προσλήψεις το 2024 στην Υγεία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί «βγαίνουν άγονοι».

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο υπουργός έδωσε για άλλη μια φορά διευκρινίσεις για το μείζον θέμα των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν θα παραβιάσουμε τους όρους εργασίας και τα ωράρια που ορίζει η ΕΕ, αυτό είναι σαφές, θα ήταν απαράδεκτο κάτι τέτοιο. Για να μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να είναι ίδιος αριθμός με παλαιότερα και στο σύνολο και στην σοβαρότητα των επεμβάσεων των πρωινών χειρουργείων που γίνονται», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν συστηματα που θα ελέγχουν τα πρωινά χειρουργεία.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων ρυθμίζει τον χρόνο και τον αριθμό των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη, που έχει την μεγαλύτερη αναμονή στην χώρα, θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία όπως μας δήλωσε, είναι και αυτό σημαντικό».

Αναφορικά με το κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ακολουθούμε το μοντέλο αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιρειών. Χωρίσαμε τα περιστατικά σε 6 κατηγορίες βαρύτητας, με μέγιστη επιβάρυνση για τον ασθενή τα 2.000 ευρώ».

Δείτε επίσης: Ά. Γεωργιάδης: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος των απογευματινών χειρουργείων για τους ασθενείς – Σε 3 μήνες δημόσια η λίστα

Ακόμη, επανέλαβε ότι «θα γίνονται δωρεάν χειρουργεία το απόγευμα σε όσους έχουν τις μεγάλες αναμονές και δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος, μέσω προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Αλλά και αυτός που δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή και δεν θέλει να επιβαρυνθεί, θα χειρουργηθεί πιο γρήγορα, αφού θα μειωθεί η αναμονή, καθώς πολλοί θα πάνε στα απογευματινά χειρουργεία».

Γεωργιάδης για τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «οι γιατροί που τα λένε αυτά είναι άκρα Αριστερά. Ο καθένας έχει την άποψη του. Δεν θα κάνει ο ίδιος γιατρός τα χειρουργεία το πρωί και το απογευμα. Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε επίπεδο κλινικής. Η κλινική έχει ομάδα χειρουργών και αναισθησιολόγων. Όποιοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα κάνουν βάρδιες».

Στην εκπομπή παρενέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «επιβάλλεται να σωθεί η δημόσια Υγεία, αλλά με χρήματα που θα δώσει το Κράτος και όχι οι ασθενείς. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προσλήψεις μονίμων γίνονται με το σταγονόμετρο. Ο διαγωνισμός του 2019 δεν έχει τελειώσει ακόμη, αυτοί του φετινού διαγωνισμού θα έρθουν στο ΕΣΥ το 2030. Να μην απολυθούν οι 6.000 συμβασιούχων σε καθαριότητα- φύλαξη, γιατί οι εργολάβοι στοιχίζουν τριπλάσια».

Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να δώσουμε διπλάσιους μισθούς στο ΕΣΥ, όπως ζητά η ΠΟΕΔΗΝ. Για να γίνει αυτό θέλουμε άλλα 4 δις ετησίως, πρέπει να επιβληθούν άλλοι δύο ΕΝΦΙΑ στους πολίτες. Τα περιθώρια που έχουμε είναι πάρα πολύ λίγα».

Δείτε όσα είπε ο Υπουργός:


Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών – Πώς θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία