Γεωργιάδης: Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών – Πώς θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία

  • Iatropedia newsroom
Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και ποια θα είναι η διαδικασία πληρωμής

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του», είπε χαρκτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η προκήρυξη θα αφορά τις προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών.

Σημείωσε ακόμα πως «οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».

Γεωργιάδης: Η προϋπόθεση για να γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία, είναι η παραγωγή σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.

«Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε κι εμείς 50.000 χειρουργεία για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να μειωθούν οι λίστες αναμονής

Πώς θα προχωρήσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία

Αναφορικά με το πως θα προχωρήσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία που προανήγγειλε ο ίδιος ο Υπουργός, περιέγραψε τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. «Με τα δωρεάν χειρουργεία είναι πολύ απλό τι θα κάνουμε. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον χρόνο αναμονής. Θα πάμε στη λίστα ανάποδα στο χρόνο και θα ειδοποιούνται απευθείας οι ασθενείς. Αυτό είναι το εργαλείο της ενιαίας λίστας χειρουργείου που φτιάξαμε».

«Αφού στηθούν τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στον Μάρτιο θα πάμε και θα πούμε στα νοσοκομεία που έχουν στήσει απογευματινά χειρουργεία, πόσο κοστίζει μια χοληδεκτομή, 600 ευρώ, πόσο κοστίζει ένας καταρράκτης, 500 ευρώ, πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική και ούτω καθεξής. Πήγαινε τώρα στη λίστα που έχεις εσύ στο νοσοκομείο σου και στα γύρω νοσοκομεία και κάλεσε τώρα από την ενιαία λίστα χειρουργείου αυτόν που περιμένει περισσότερο καιρό με ένα mail, με ένα τηλέφωνο και πες του εσύ που περιμένεις τώρα τρία χρόνια, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, έξι μήνες, έλα εδώ στην κλινική Α του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, την άλλη Δευτέρα το απόγευμα να σε χειρουργήσουμε, δεν θα πληρώσεις τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.

Οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται στη διοίκηση του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν αν βλέπουν ότι «μένουν πίσω» στη σειρά, ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, εκεί μεσολαβεί η ιατρική απόφαση καθώς ενδέχεται για παράδειγμα η υγεία ενός ασθενούς να έχει επιβαρυνθεί και άρα να πρόκειται για επείγον πλέον χειρουργείο.

Πως θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία

Τέλος, ανέφερε, ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό, θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Ά. Γεωργιάδης: «Έρχονται 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης»