Πυρ ομαδόν κατά Σαλμά για τις ευθύνες στην έλλειψη φαρμάκων

  • Iatropedia
Κυκλώματα φαρμακοποιών κατονόμασε για άλλη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ως υπαίτιους για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Ωστόσο ο κ. Σαλμάς για άλλη μια φορά δεν έδωσε στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις φαρμακοποιών που μπορεί να μεταπωλούν φάρμακα και να προκαλούν τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και φαρμακοβιομήχανοι, καταφέρονται κατά του Μάριου Σαλμά ο οποίος μίλησε για 500 φαρμακεία που εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό αφήνοντας κενή την Ελληνική αγορά. Κυρίως οι φαρμακοποιοί ζητούν επιτακτικά από τον κ. Σαλμά, να παραδόσει στον εισαγγελέα στοιχεία και ονόμα των 500 φαρμακείων που κατήγγειλε ότι διακινούν παρανόμως φάρμακα προς το εξωτερικό. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά του αναπληρωτή υπουργού, λέγοντας ότι : «προχθές ήταν 150 φαρμακεία που πραγματοποιούν εξαγωγές, χθες 260 και σήμερα 500 φαρμακεία»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, λέει για τον κ. Σαλμά, ότι «τον συναρπάζουν οι μονόλογοι και οι αυθαίρετες καταγγελίες εναντίον όσων αντιστέκονται σε αυτά που ισχυρίζεται»

Ο κ.Σαλμάς μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm επέιρριψε ευθύνες σε μερικά φαρμακεία για τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ελληνι΄κη αγορά.

Περιέγραψε μάλιστα κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται άνθρωποι που περνούν με βαλιτσάκια από φαρμακεία και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για τα εξάγουν σε χώρες όπως η Γερμανίας όπου η τιμές είναι πολύ πιο συμφέρουσες.

Ωστόσο όπως ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς είχε αποκαλύψει πρόσφατα, πρόκειται για κύκλωμα 260 φαρμακείων που μεταπωλούσαν σκευάσματα, και είναι άγνωστο εάν ο αριθμός αυτός μπορεί να στεγνώσει όλη την ελληνική αγορά.

Εκτός αυτού το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών είναι γνωστό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και «φουντώνει» συνήθως όταν οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι που έγινε με την τελευταία ανατιμολόγηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή ακριβώς οι τιμές που έχουν δοθεί στα προϊόντα τους είναι μη συμφέρουσες.

Ήδη μεγάλη εταιρεία απέσυρε 2 βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα που απευθύνονται σε σοβαρά και σπάνια νοσήματα με συνέπεια και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να αποστείλει επιστολή τον κ.Σαλμά για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν