Ποιο είναι το πρωινό που »μειώνει» τα κιλά;

  • Iatropedia
H καλή ημέρα για την απώλεια κιλών ξεκινά από το πρωινό γεύμα. Αμερικανίδα ερευνήτρια υποστήριξε ότι το σωστό πρωινό θα μπορούσε πραγματικά να αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Αναλυτικότερα η Αμερικανίδα ερευνήτρια Dr Daniela Jakubowicz ανακοίνωσε σε Συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο ότι η κατανάλωση μικρού πρωινού, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να ενισχύει τη λαιμαργία. Μάλιστα η ερευνήτρια, του Πανεπιστημίου Commonwealth της Βιρτζίνια, συνιστά εδώ και 15 χρόνια στις ασθενείς της να καταναλώνουν ‘πλούσιο’ πρωινό.

Συγκεκριμένα η Dr Jakubowicz ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που επέλεξαν το ‘πλούσιο’ πρωινό ένιωθαν λιγότερη πείνα, ειδικά το πρωί. Δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες για την απώλεια βάρους έχουν καθορίσει ότι η διατροφή με πολύ χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων δεν είναι καλή μέθοδος μείωσης του σωματικού βάρους καθώς εντείνει την επιθυμία για υδατάνθρακες και επιβραδύνει το μεταβολισμό. Σαν αποτέλεσμα, μετά από μικρή περίοδο απώλειας βάρους υπάρχει γρήγορη επιστροφή στην παχυσαρκία.

Παράλληλα δήλωσε ότι το ‘πλούσιο’ πρωινό βοήθησε, δημιουργώντας την αίσθηση κορεσμού κατά τη διάρκεια της μέρας και ήταν πιο υγιεινό γιατί επέτρεπε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες και φρούτα.

Η Dr Alex Johnstone, από το ερευνητικό Ινστιτούτο Rowett στο Aberdeen, δήλωσε ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων είναι καλός τρόπος να μειωθεί γρήγορα το σωματικό βάρος δεν είναι δίαιτες για να τις ακολουθεί κάποιος δια βίου.

Όπως ανέφερε η επανάκτηση του χαμένου βάρους από τις γυναίκες αυτές θα μπορούσε να είναι περισσότερο σημάδι της σχετικής μονοτονίας των δυο διαιτών παρά η ικανότητά τους, απαραίτητα, να μειώνουν τη λαιμαργία.

Μπορεί να οφείλεται στο ότι απλώς είναι πιο εύκολο για ανθρώπους που τρέφονται με υψηλές ποσότητες υδατανθράκων να συμμορφώνονται με αυτή για μακρύτερη περίοδο.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφολόγων δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ένα ικανοποιητικής ποσότητας πρωινό μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει γιατί όταν δεν τρώμε πρωινό έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πεινάσουμε πριν το μεσημεριανό γεύμα και επιλέγουμε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως μπισκότα γλυκά.