Εξαιρετικά ευάλωτες στο αλκοόλ οι γυναίκες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας σε περισσότερες από 200 ασθένειες και τραυματισμούς, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Οι γυναίκες διατρέχουν περισσότερους κινδύνους από τους άνδρες με την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων αλκοόλ και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τη χάραξη των πολιτικών γι’ αυτό, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως λέει, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι άνδρες, γυναίκες και μειονότητες πλήττονται με διαφορετικούς τρόπους από τις βλαβερές επιδράσεις των ποτών. Η βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών προσαρμόζει την προώθησή τους για να στοχεύσει τα διαφορετικά φύλα.

Ωστόσο δεν κάνουν το ίδιο και όσοι χαράσσουν τις πολιτικές για τον έλεγχο της κατανάλωσής τους, συνεχίζει ο Οργανισμός. Και αυτό πρέπει πια να αλλάξει.

Η βιομηχανία χρησιμοποιεί ολοένα περισσότερο προσεγγίσεις βασισμένες στο φύλο για να προσελκύσει τους καταναλωτές, προσθέτει. Έχει ζωτική σημασία να προσαρμοστούν και οι πολιτικές στις μεταβαλλόμενες τακτικές του μάρκετινγκ.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετά τις αλλεπάλληλες ενημερωτικές εκστρατείες κατά άλλων προϊόντων που βλάπτουν την δημόσια υγεία, όπως τα τσιγάρα, ο ΠΟΥ στρέφει ολοένα συχνότερα την προσοχή στο αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η κατανάλωσή του συμβάλλει σε 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Συμβάλλει επίσης στην φτωχή υγεία και σε αναπηρίες σε εκατομμύρια άλλα άτομα. Συνολικώς, η κατάχρησή του ευθύνεται για το 5,1% της παγκόσμιας επίπτωσης των νοσημάτων και των τραυματισμών. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι:

  • 2,1% στις γυναίκες
  • 7,1% στους άνδρες

Αποτελεί επίσης κύριο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στις ηλικίες 15-49 ετών. Στους νέους ευθύνεται για το 10% όλων των θανάτων.

Ευάλωτες ομάδες

Ο ΠΟΥ τονίζει πως μελέτες δείχνουν ότι η βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών στοχεύει ολοένα περισσότερο τις γυναίκες. Από τις συσκευασίες έως τις διαφημίσεις, δίνει έμφαση σε πλευρές του φεμινισμού ή της γυναικείας φιλίας.

Στην Αφρική και την Ινδία, λ.χ., οι γυναίκες στοχεύονται με γλυκά ποτά που προωθούνται ως αντιπροσωπευτικά ελευθερίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο οι γυναίκες υφίστανται περισσότερες βλάβες με λιγότερο αλκοόλ, λέει ο ΠΟΥ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ εξελίσσονται πιο γρήγορα σε αυτές. Επιπλέον, υφίστανται περισσότερες δευτερογενείς βλάβες από την χρήση αλκοόλ από συντρόφους, συγγενείς και άλλους.

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα επίσης υφίσταται διαφορετικές βλάβες, αναφέροντας συχνά αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, η αποικιοκρατία και η οικονομική περιθωριοποίηση έχουν αφήσει σε αυξημένο κίνδυνο και τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Οι δυνητικές επιπτώσεις

Συνολικώς το αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας σε περισσότερες από 200 ασθένειες και τραυματισμούς. Στα πιθανά νοσήματα που προκαλεί συμπεριλαμβάνονται:

  • Ορισμένα καρκίνοι (π.χ. του μαστού)
  • Η κίρρωση του ήπατος
  • Οι καρδιαγγειακές νόσοι
  • Ψυχικές παθήσεις
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Ηθελημένοι τραυματισμοί και ατυχήματα (π.χ. βία, αυτοκτονίες, τροχαία)

Το αλκοόλ εμπλέκεται επίσης αιτιολογικά στην αρνητική έκβαση παθήσεων όπως η HIV/AIDS λοίμωξη και η φυματίωση.

Φωτογραφία: iStock