Πιεσμένοι και με φόβους οι μισοί μαθητές στα ελληνικά σχολεία

  • Iatropedia
Απογοητευμένοι αλλά και φοβισμένοι είναι οι περισσότεροι μικροί μαθητές στα σχολεία της χώρας μας είτε λόγω πίεσης είτε επειδή δε νοιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ψυχοσωματικές διαταραχές.

Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής -ΕΠΙΨΥ (Έρευνα HBSC/WHO) δείχνει την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία αλλά και την απογοήτευσή τους από το σύστημα εκπαίδευσης με συνέπεια να εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τέσσερις 11χρονους και 1 στους δύο

13χρονους και 15χρονους αισθάνονται αρκετά ή πολύπιεσμένοι από το σχολείο. Η πίεση από το σχολείοσυνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικώνσυμπτωμάτων, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΠΙΨΥ.

Με βάση τα αποτελέσματα σχετικά με την ικανοποίηση από το σχολείο: Δύο στους 3 εφήβους απαντούν ότι τους αρέσει το σχολείο, υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών και μικρότερων μαθητών από ό,τι

μεγαλύτερων. Από το 1998 και μετά, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που τους αρέσει το σχολείο.

Επίσης λιγότεροι από τους μισούς μαθητές πιστεύουν ότι το

σχολείο τους είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεταικανείς, ενώ ένας στους 5 μαθητές δεν νιώθει ασφαλήςστο σχολείο.

Τρεις στους 5 μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τησχέση τους με τους συμμαθητές τους, με το ποσοστό αυτό ωστόσο, να μειώνεται σημαντικά από το 2002 καιμετά.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μόλις οι μισοί μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ μόνο 1 στουςτρεις 15χρονους αναφέρει κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν