Ποιες προληπτικές εξετάσεις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

  • Iatropedia
Μετά τις καταιγιστικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε σύγχιση σχετικά με το ποιες προληπτικές εξετάσεις καλύπτει πλέον ο Οργανισμός. Συνέπεια να υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία ενώ δεν λείπουν και οι αψιμαχίες με τους γιατρούς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες προληπτικές εξετάσεις καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.

Της Βασιλικής Παπαδοπούλου Ειδικής Παθολόγου

Με τις αλλαγές στο χώρο της υγείας όλο και περισσότερο ο κόσμος αγνοεί -από πλευράς εξετάσεων- το τι δικαιούται ή όχι μέσω του μοναδικού πλέον ασφαλιστικού του φορέα που έχει συνενώσει το 99% των ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα μας.

Και μπορεί για ταμεία -που μέχρι την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ να μη είχαν πρόσβαση σε γιατρούς ή εξετάσεις εκτός των κρατικών δομών- τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα, ασφαλισμένοι ταμείων, με καλύτερο παρελθόν εξυπηρέτησης, παραμένουν σε σύγχυση σχετικά με το τι ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.

Έτσι συχνά έρχονται σε ρήξη με γιατρούς -που θεωρούν ότι δεν τους εξυπηρετούν, ερμηνεύοντας συχνά την αδυναμία εξυπηρέτησης με καχυποψία, ενώ δεν είναι και λίγοι που η επίσκεψη για εξετάσεις προηγείται της επίσκεψης στο γιατρό με τη βεβαιότητα του παρελθόντος ότι «είναι ο έλεγχος που πάντα έκανα!».

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι όμως έτσι και απαιτείται προσαρμογή και ενημέρωση των ασθενών. Το τι λοιπόν περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος (δηλαδή το τσεκ απ) περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ όπως έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Αυτός λοιπόν είναι:

Άρθρο 6

Πρόληψη και προαγωγή υγείαςΜε σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την ανατροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, υποχρεωτικά και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, τα εξής:

α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:

• αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φεριττίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας

• ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις

• εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού

• προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς

• έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών

γ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

δ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.

ε) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη τεστ PSA, κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών

στ) για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών

ζ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε 2 χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται και υλοποιούνται δράσεις πρωτογενούς πρόληψης που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά.

Παπαδοπούλου Βασιλική

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Email: v.papadopoulou.med@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρέπει να τρώμε πρωινό;

''Κόφτης'' στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ: Τι χάνουν οι ασθενείς!

Ο φόβος και ο τρόμος της ινσουλίνης!

Υπερουριχαιμία: όταν έχουμε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως.