Ποιες είναι οι τροφές που »νικούν» τον καρκίνο;

  • Iatropedia
Η εμφάνιση καρκίνου λαμβάνει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις και ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται μεταξύ άλλων παραγόντων για ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως η διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μια έξυπνη διατροφή, που σας διατηρεί σε ένα υγιές βάρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι ηλικιακά η πιο επιρρεπής ομάδα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι παχύσαρκες γυναίκες σε μετα-αναπααγωγική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με ένα υγιές βάρος.

Για την προώθηση της καλής υγείας, οι διατροφολόγοι συστήνουν τρόφιμα με βάση τη σόγια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Από μόνα τους, ωστόσο, τα τρόφιμα σόγιας δεν φαίνεται να συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου γενικά.

Το αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα εάν μια γυναίκα έχει χαμηλά επίπεδα φυλικού οξέος.

Μελέτες ανέφεραν ότι μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες που είχαν περισσότερα λίπη στη διατροφή τους είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Λίπη υπάρχουν στο βούτυρο, τη μαργαρίνη, στα κρέατα, σ τα ψάρια. Θυμηθείτε, ότι υπάρχουν επίσης κρυμμένα λίπη σε γλυκά, μπισκότα, κέικ και άλλα τρόφιμα που αγοράζετε έτοιμα. Αν περιλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, θα φάτε σίγουρα λιγότερο λίπος. Έτσι, θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται πως σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρκίνο του προστάτη.

Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Το λυκοπένιο, μια χημική ουσία που προσδίδει ένα ροζ-κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ πιστώνεται με τη μείωση του κινδύνου όχι μόνο για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά και για μια σειρά από άλλες μορφές καρκίνου.

Για να εξαχθεί το μέγιστο ποσοστό λυκοπενίου, πρέπει οι ντομάτες να μαγειρεύονται πριν το φαγητό. Η θέρμανση ή η σύνθλιψη των φρούτων απελευθερώνει το λυκοπένιο στο εσωτερικό των κυττάρων της ντομάτας .

Από την άλλη, κάποια τρόφιμα αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Αυτά είναι, το κόκκινο κρέας , το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό και οι επεξεργασμένες τροφές.

Τέλος, είναι πάντα μια καλή ιδέα να ακολουθείτε γενικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν σε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, όχι περισσότερο από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, και τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά της σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;