Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις του στόματος;

  • Iatropedia
Οι παθήσεις του στόματος αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες, από τις οποίες υποφέρουν πέντε στους δέκα ανθρώπους. Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία αλλά κάποια από τα προβλήματα αυτά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα έχουνη κακή πρόγνωση.

Καρκίνος στόματος

Μια πληγή στο στόμα, ένα ανεξήγητο μούδιασμα στο πρόσωπο, στο στόμα ή στο λαιμό,προβλήματα στη μάσηση, στην ομιλία ή στην κατάποση είναι μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος.

Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος αλλά και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ο καρκίνος του στόματος έχει επίσης συνδεθεί με τον ανθρώπινο ιό θηλώματος, ή HPV.

Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης

Ένα πρόβλημα στο σαγόνι που ονομάζεται σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο σαγόνι, στο πρόσωπο, στα αυτιά, ή στο λαιμό. Σφίξιμο, τρόχισμα των δοντιών, ή τραυματισμός μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης, αλλά τα αποτελέσματα είναι συχνά το ίδιο: πόνο, πονοκέφαλος, ζάλη, ακόμη και δυσκολία στην κατάποση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φαρμακευτκή αγωγή.

Ρωγμές στα δόντια

Οι ρωγμές στα δόντια μπορεί να προκαλέσουν σπασίματα στα δόντια σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί με την τοποθέτηση διαφόρων υλικών να διορθώσετε τις σοβαρές ζημιές.

Μπλέ λεκέδες

Μήπως διαπιστώσατε μπλε-γκρι «λεκέδες» στη γλώσσα μετά από οδοντιατρικές εργασίες; Αυτό συμβαίνει όταν ένα μικρό κομμάτι του αμαλγάματος από κάποιο σφράγισμα μένει πάνω στη γλώσσα.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της ασθένειας των ούλων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγία των ούλων. Η σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή και το άγχος μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

http://www.emedicinehealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξηρά μάτια και ξηρό στόμα! Τι μπορεί να έχω;