ΠΦΣ: «Ο ασφαλισμένος να επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο για να αποφύγει την αυξημένη συμμετοχή»

  • Iatropedia newsroom
ΠΦΣ
Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς σχετικά με τις αυξήσεις στη συμμετοχή για τα γενόσημα φάρμακα.

«Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

«Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για τις αυξήσεις στα γενόσημα: «Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει στο 100% το φθηνότερο φάρμακο»

Oδηγίες προς τους φαρμακοποιούς από τον ΠΦΣ

Σε απάντηση ερωτημάτων που δέχεται ο ΠΦΣ, αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων, ενημερώνει τους φαρμακοποιούς ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%), η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό.

«Παράδειγμα: Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου  φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης). Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία.  Πχ.

  • ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€  Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
  • TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)
  • LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών»

Επίσης, ο Σύλλογος προτρέπει τους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση αντιδράσεων, να ενημερώσουν τους ασθενείς/ασφαλισμένους τα εξής: «Ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι οι αξίες των συμμετοχών στις συνταγές φαρμάκων, οι οποίες εκτελούνται στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, προκύπτουν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από τον φαρμακοποιό.

Κατά αυτόν το τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις στα ποσοστά συμμετοχής 0%, 10% και 25% επί της συνταγής, προκύπτουν επιβαρύνσεις που καλείται ο ασφαλισμένος να καταβάλει, ανεξαρτήτως αν προμηθεύεται γενόσημα φάρμακα, φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους (off patent) ή πρωτότυπα φάρμακα (on patent)».

Φωτογραφία iStock