Γεωργιάδης για τις αυξήσεις στα γενόσημα: «Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει στο 100% το φθηνότερο φάρμακο»

  • Ελισάβετ Σταύρου
Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στις αντιδράσεις των καταναλωτών και φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στα γενόσημα φάρμακα.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, έδωσε εξηγήσεις για την άυξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους καταναλωτές.

Όπως είπε «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την αποζημίωση στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε παράταση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».

Όπως υποστήριξε, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο φάρμακο, για να ελέγχει τις τιμές της φαρμακοβιομηχανίας, «Αν καλύπταμε το πιο ακριβό φάρμακο, ενώ υπάρχει άλλη εταιρεία που προσφέρει την ίδια δραστική ουσία πιο φθηνά, τότε θα χαρίζαμε εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό στις φαρμακοβιομηχανίες».

Ο κ.Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. «Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει πως έγιναν αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Δείτε όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης:


Φωτογραφία iStock